1. Loobu kohvist!

Kofeiini leidub mujalgi kui kohvis, näiteks tees ja karastusjookides. Kõigest kofeiinisisaldavast tuleks loobuda, aga kui seda ei suuda, ära joo enam vähemalt kohvi ja näed, kuidas kurnatus hakkab kaduma. Kofeiin on võimas erguti, mille mõju kestab kehas kuni 7 tundi - või kauemgi, kui võtad suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid -, ärritades neerupealiseid ja takistades magamajäämist.

Sama paha on ka alkohol. Nimelt vähendab alkohol hapnikuhulka ajus ja alkoholis on ka palju suhkrut.

2. Loobu suhkrust!

Suhkru kuhjamine kehasse põhjustab hormoonidele suurt stressi. Neerupealised kurnavad end ajapikku välja, püüdes veresuhkru taset reguleerida, ja tekitavad ka sinus kurnatustunde. Loobu suhkrust ja ka kunstlikest suhkruasendajatest järk-järgult.Asenda mõttetud suhkrurikkad joogid, näiteks karastusjoogid, puuviljasmuutidega. Nüüd tuleb süüa ka marju  ja brokolit. Toidulisandiks võta glutamiini, sest see petab keha ära - keha arvab, et saab sellega glükoosi.

3. Jälgi, millist rasva sööd!

Lisaks suhkrule mürgitavad niigi kurnatud keha ka küllastatud rasvhapped ja üldse töödeldud toidud. Väldi hüdrogeenitud rasva ja transrasvhappeid, sest need suurendavad halva kolesterooli hulka ja takistavad heade rasvhapete nagu Omega-3 omastamist. 

4. Söö hommikul, ja söö hästi!

Ainevahetus on haripunktis keskpäeval. Sellepärast söö korralikult hommikust ja lõunat. Õhtupoole muutub nii hormoonide eritamine kui ka ainevahetus laisemaks. Kui sööd vastu ööd, tuleks süüa puuvilju, juurvilju ja täisteratooteid. Need aitavad sul rahuneda ja puhastavad une ajal keha mürkidest.

5. Söö värvilist toitu!

Fütotoitained on taimede ainevahetuse produktid, mis annavad õitele ja viljadele värvikirevuse, lõhna ja maitse. Keha kaitsevad nad haiguste eest, mõjudes põletikuvastaselt ja mürkeväljutavalt.

6. Maga nutikamalt!

Ära vaata voodis telerit! Ära kasuta voodit üldse muuks kui kaheks asjaks - magamiseks ja seksiks.

Keha võib teleriekraani helenduse tõttu arvata, et päev veel kestab.

Väike annus (0,5 milligrammi) melatoniini võib aidata sul paremini magama jääda.

7. Hinga korralikult!

Võta endale enne magamaminekut aega ja hinga. Leia mugav paigake, istu ja keskendu viieks minutiks sügavale sisse- ja väljahingamisele. See aitab väga hästi rahustada nii meeli kui ka keha.

8. Võimle!

Stressis keha naudib joogasirutusi ja -painutusi. Need ei nõua sinult ka liiga suurt energiakulu. Püüa ka muidu hoida head rühti.

9. Võta päikest! Kõige parem tervendaja on päike. Päevad hakkavad minema pikemaks ja päike tõuseb üha kõrgemale, lase sel enda peale paista!

Allikas: Mail Online