Viimase kolmekümne aasta jooksul on rasvunud inimeste protsent ülemaailmselt kahekordistunud. Pikaajalises uuringus, milles vaadeldi muutusi inimeste kehakaalus, vererõhus ja kolesteroolitasemes, jõuti järeldusele, et 2008. aastal oli umbes 205 miljonit meest ja 297 miljonit naist rasvunud. Ülekaaluga oli probleeme lausa 1,5 miljardil inimesel.

Üks uuringu autoritest, Majid Ezzati, väidab, et ülekaalulisus pole juba ammu üksnes kõrgelt arenenud lääneriikide probleem, vaid levib kulutulena ka keskmise- ning madala elatustasemega maades. Nimetatud uuringus võrreldi 199 riigi 9,1 miljoni täiskasvanu andmeid.

Kuidas paksust määratleda?

Teadlased kasutasid selleks kehamassiindeksit, milles võrreldakse inimese kaalu tema kasvu ruuduga: kui saadud jagatis on üle kahekümne viie, siis on tegu ülekaaluga, kui tulem on aga kolmkümmend või enam iseloomustatakse seisundit terminiga rasvumine.

Uuringust selgunud fakte:

* 2008. aastal oli ülemaailmselt 13,8% naistest ja 9,8% meestest ülekaalus. Võrdluseks: 1980. aastal olid need protsendid veel 7,9 naistel ja 4,8 meestel.
* Keskmine kehamassiindeks oli kõige kõrgem Vaikse ookeani saarestike rahvastel. Nendest saartest omakorda on Nauru saareriigis kõige rohkem ülekaalulisi.
* Kõrge elatustasemega maadest on ülekaaluliste protsent kõige suurem Ameerika Ühendriikides ning Uus-Meremaal, kõige väiksem aga Jaapanis.
* Naiste keskmine kehamassiindeks on meeste omast ainult natukene madalam: näidud vastavalt 23,8 ja 24,1. Vaeste ja rikaste riikide võrdluses on siin märgatav erinevus, sest madala elatustasemega riikides on ülekaalulised pigem naised, rikastes riikides mehed.
* Euroopas paistab positiivsete näitajatega silma Šveits, kõige kõrgem kehamassiindeks naiste seas on aga Türgis, ning meeste seas Tšehhis.
* Ülemaailmselt on naistest kõige madalam näitaja Bangladeshil, meestest Kongo Vabariigil.

Vererõhuga probleeme vähem

Veidi paremad olid tulemused vererõhu ja kolesteroolitaseme näitajates. Kolmekümne aastaga on näitajad paranenud eelkõige kõrgelt arenenud tööstusriikides. Teadlaste arvates tuleb siinkohal „süüdistada“ vähenenud soolatarbimist, küllastumata rasvhapete eelistamist toidulaual ning haigusi ennetavat arstiabi.

Kõrget vererõhku on Euroopas, USAs, Kanadas ja Austraalias 1980. aastaga võrreldes diagnoositud vähem. Kõige kõrgema vererõhuga piirkonnad olid 2008. aasta uuringu kohaselt Baltikum ning Ida- ja Lääne-Aafrika. Saksamaa asetseb tabeli keskel, kuid ka seal on näitajad 80ndatega võrreldes paranenud. Kolesteroolitaseme poolest asetseb Saksamaa koos Gröönimaa, Islandi ja Andorraga aga lääneriikidest tipus.

Allikas: stern.de