1. Su hambad tunduvad pikemana

See on tõsi — hambad tõesti justkui “kasvaksid” koos meiega. Tegelikult on asi selles, et igemed taanduvad, paljastades hambast selle osa, mis muidu jääb igeme alla. Igemed hakkavad taanduma 40.eluaastast ja sul on võimalik seda vältida, pestes hambaid pehmete ringjate liigutustega, hoidudes agressiivsest ja jõulisest nühkimisest.

2. Kaal tõuseb

Üle 50aastastel hakkab kehakaal järsult tõusma. Põhjus selles, et siis hakkab lihasmass vähenema, see aga aeglustab metabolismi ning tagajärjeks on rasvade ladestumine. Mida teha? Treenida!

3. Aevastad rohkem

Üha rohkem keskealisi on kimpus allergiaga, mis avaldub aevastamises, nina tilkumises, silmade sügelemises ja vajaduses pidevalt kurku puhtaks köhida.

4. Sünnimärke tekib juurde

Alates 40.eluaastast hakkab su nahale kiiresti juurde tekkima väikeseid pruune täpikesi ja nahanäsasid. Tavaliselt on need ohutud ja sa ei pööra nendele suuremat tähelepanu, kuid mõnikord võivad nad sügeleda ja põletikuliseks muutuda. Igaks juhuks peaksid sa esimeste märkide ilmnemisel arsti juures käima ja kindlaks tegema, millega on tegu. Ja päris kindlasti peaksid arstile näitama sünnimärki, mis on muutnud kuju, suurenenud või veritseb.

5. Jalanumber, käed ja nina suurenevad

Üle 40aastase inimese jalanumber võib 10 aastaga kasvada koguni terve numbri võrra! Kõrhed, millest koosnevad nina ja kõrvad, muutuvad ajaga õhemaks ega hoia nahka enam korralikult kinni, seetõttu võib ninaots pikemaks venida ja allapoole vajuda ning kõrvad samuti maa poole suuna võtta.

6. Ärkad peavaluga

Kui pärast lühikest uinakut peavaluga, on see päris kindlasti vanusega seotud. Miks? Pole selge. Teada on ainult, et seda juhtub tavaliselt ülekuuekümnestel, aitab tavaline paratsetamool ja kummalisel kombel ka see, kui enne magama heitmist juua ära üks kofeiini sisaldav jook. Kui teistel inimestel võtab kofeiin une ära, aitab see taoliste peavalude käes kannatajatel hoopis paremini magada.

7. Jääd rutem purju

Mida vanemaks jääd, seda aeglasemalt suudab su maks alkoholist jagu saada. Samuti võtab neerudel rohkem aega, et alkoholi kehast välja ajada. Tulemus: alkohol püsib kehas kauem ning seetõttu jääb rohkem aega selle mõjude tundmiseks.

8. Seep ärritab nahka

Mida vanemaks me saame, seda rohkem elastsust ja niiskust meie nahk kaotab. Põhjus? Naha pealmiselt kihilt kaob kiht, mis niiskust naha sees kinni hoiab. Ilma selleta on nahk palju tundlikum ja ärritajatele vastuvõtlikum, nii et võid avastada, et toode, mida oled aastaid kasutanud, tekitab nüüd sügelust või kuivatab nahka hoopis rohkem kui varem. Eelista kosmeetikatooteid ja hügieenivahendeid, mis ei sisalda seepi ning niisuta oma nahka regulaarselt!

9. Uni on rahutu

Arvatakse, et öine sage urineerimine on ainult vanade meeste probleem. Tegelikult kimbutab see naisi täpselt sama palju ja on täiesti tavaline vananemise märk. Kui pead öösel rohkem kui korra ärkama, et tualetis käia, võib see olla märk mõnest raskemast haigusest ja peaksid arsti poole pöörduma.

Allikas: Daily Mail