Ameerika eksperdid otsustasid, et on tarvis viivitamatult kasutuselt kõrvaldada kõik keemilist ainet
fenüülpropanolamiini (Phenylpropanolamine -PPA)
sisaldavad preparaadid. Aine kuulub umbes 400 ravimi koostisse.

Otsuse tingis hiljaaegu selgunud tõsiasi, et fenüülpropanolamiin võib noortel naistel esile kutsuda insulte. Ainet sisaldavad paljud kõhnumisravimid, mida tänapäeva naised kasutavad, püüdes kaalust alla võtta, samaaegselt loobumata oma harjumustest ning eluviisidest. Samuti leidub seda külmetushaiguste arstimite koostises.

Miks siis äkki selline pööre? Fenüülpropanolamiini on kasutatud farmaatsiatööstuses enam kui 50 aastat ning senini oli tema reputatsioon laitmatu.

Hiljaaegu lõppenud, mitmeid aastaid kestnud uurimus Yale´I Ülikoolis, näitas, et naistel, kes pika aja jooksul tarvitasid söögiisu pärssimiseks fenüülpropanolamiini sisaldavaid ravimeid, esines teistest 15 korda sagedamini hemorraagilisi insulte (need on insuldid, mis tekivad aju veresoonte lõhkemisel). Uuriti naisi vanuses 18 kuni 49.

Naistel, kes kasutasid fenüülpropanolamiini sisaldavaid preparaate lühikese aja jooksul, sagenesid insulti haigestumise juhud kolm korda.

Nendele andmetele põhinedes võetigi vastu otsus keelata "ohtlike" ravimite tootmine ja tarvitamine. Inimeste teavitamiseks viidi läbi terve kampaania. Möödunud aasta novembris avaldati kõikides Ameerikas ilmuvates ajalehtedes 34 ravimi nimekiri, mis ülalmainitud ainet sisaldavad. Arstidel keelati neid välja kirjutada. Retseptita müüdavate arstimite kasutajatel soovitati eelnevalt tutvuda nende koostisega ning jätta ostmata fenüülpropanolamiini sisaldavaid ravimeid. Seda soovitust peaksid jälgima mitte ainult ameerkilased, sest ravimi koostis on igal pakendil või juurdelisatud instruktsioonil olemas.

Millega neid arstimeid siis asendada? Ameerika eksperdid soovitavad üle minna alternatiivsete preparaatide kasutamisele, mis ei sisalda endas seda ohtlikku ainet.

Juhtumi tõsidusele viitavad ka mitmed teised, Yale uuringu ajel, päevavalgele toodud juhtumid. Nagu nelikümmend neli keskmiselt 35-aastase naise haiguslugu, kes põdesid hemorraagilist insulti. Need naised olid pidevalt tarvitanud fenüülpropanolamiini sisaldavaid kõhnumispreparaate.

Tänaseni ei ole selge, miks on fenüülpropanolamiini tarvitamisel seesugused tagajärjed ning miks see mõjub vaid naistele. Taolised katastroofilised juhtumid on küll harvaesinevad, kuid sellele vaatamata ei saa nendega leppida, mistõttu on ka nende preparaatide keelustamine lõplik - säärane oli ameerika teadlaste otsus.

Seega naised- kõhnujad - vaadake ka teie oma kõhnumisvahendite infolehed üle, et teadmatusest mitte asjatuid riske võtta.