Vitamiinid funktsioneerivad põhiliselt ensüümide koostises. Ensüümid on enamuse organimis aset leidvate biokeemiliste protsesside (kasvamine, ainevahetus, rakkude taastootmine, seedimine) olulisteks teguriteks. Koosnevad nad valgulisest osast ja koeensüümist. Viimane ongi tihtipeale kas vitamiin, sisaldab vitamiini või on molekul, mis on toodetud vitamiinist. Kuna vitamiinid tegutsevad n-ö raku tasemel, võib ühe või mitme vitamiini puudus esile kutsuda erinevaid haigusnähte. Üks levinuim väärarusaam on, et vitamiinid võivad asendada toitu. Tegelikult aga vitamiinid ilma toiduta ei omastu. Vitamiinidel on oluline osa rasva ning süsivesikute muutmisel energiaks, samuti luu- ning lihaskoe moodustumisel. Pajud igapäevastest vaegustest (nt peavalud, lihasenõrkus, pööritus jms. ) on põhjustatud eelkõige vitamiinide, mineraalainete või mikroelementide puudusest inimorganismis.

Ütle, mis on su mure ja me ütleme, millist vitamiini sa vajad!

  • Peavalu: niatsiin
  • Südame/hingamishädad: Kaalium
  • Raseduse katkemine: E-vitamiin
  • Unetus: B6-vitamiin, niatsiin
  • Ärrituvus B6-vitamiin
  • Liigeste valulikkus: C-vitamiin, kaltsium
  • Nõrk vastupanu nakkustele: A-ja C-vitamiin
  • Lihasekrambid: B6-vitamiin
  • Pööritus: Naatrium
  • Närvihäired: B1-, B2-, E-vitamiin, magneesium
  • Kanapimedus: A-vitamiin
  • Lööbed, villid: B6-vitamiin, vask
  • Naha- ja juustehädad: B1-, B2-, B3-, B12-vitamiin, jood
  • Meeste steriilsus: E-vitamiin
  • Kilpnäärme suurenemine: jood
  • Hammaste lagunemine: C- ja D-vitamiin, kaltsium
  • Värinad: magneesium
  • Kasvajad: B1-vitamiin
  • Kehv nägemine: B2-vitamiin
  • Kaalukaotus: fosfor
  • Aneemia: B12-vitamiin, raud
  • Halb söögiisu: B12-vitamiin, naatrium
  • Hingamisteede haigused: A-vitamiin
  • Nohu: A-vitamiin
  • Kõõm: F-vitamiin
  • Depressioon: B1-vitamiin
  • Energiavaegus: Vask, jood, raud
  • Väsimus: B12-vitamiin, biotiin
  • Juuste ja hammaste äratulemine: Kloor

A-vitamiin takistab ühtlasi ka enneaegsete kortsude teket. Selle puudusel võivad ummistuda nahapoorid.
B-vitamiinidel on suur osa naha sileduse ja värskuse säilitamisel.
D-vitamiin tugevdab luustikku ja hambaid.
E-vitamiin aeglustab antioksüdandina rakkude vananemist.
K-vitamiini puudus võib olla põhjuseks, kui tekivad kergesti naha-alused verevalumid või kui haavad paranevad aeglaselt.
Tsinki on tunnustatud nahahaigusi raviva ainena.
Raud takistab naha kuivamist ja vere küllaldane rauasisaldus toob puna põskedele.
Räni puhul on täheldatud selle võimet pidurdada nahaseisundi halvenemist.

Ülaltoodud tabel ei ole mõeldud asendama arsti poolt määratud ravi. Pigem on see selleks, et koos alljärgnevaga aidata valida teie toidulauale just need toiduained, millest organismil puudus käes.

Seega kui olete jõudnud otsusele, mis elemendid paistavad teie igapäevatoidust puuduvat, tekib kohe küsimus, kust neid leida? C-vitamiini kohta teab igaüks, et neid saab apelsinidest. Paljud ei tea aga et C-vitamiini sisaldavad ka melonid ja tomatid. Järgnev tabel aitab leida erinevate elementide allikaid, kuid olgu öeldud, et jutt on naturaalsetest, mitte külmutatud või valmistoitudest. Ja naturaalsetena on kõik ained k.a vitamiinid organismile kergemini omastatavad kui kunstlikult kokkukuhjatud kujul nagu multivitamiinides.

Kust vajalike vitamiine saada?

A-vitamiin: Rohelised aedviljad, maks, neerud, piim, koor, juust
B1 vitamiin: Rohelised aedviljad, piim, munad, liha, maks, pärm, nisuidud
B2 vitamiin: Rohelised aedviljad, maapähklid, piim, munad, liha, linnuliha, pärm, nisuidud
B3 vitamiin: Tume riis, kliid, maks, pärm, munad, täisteraviljasaadused
B6 vitamiin: Piim, munarebu, kala, pärm, nisuidud, melon, kapsas
B12 vitamiin: Munad, maks, pärm, spinat, salat.
C-vitamiin: Tsitrusviljad, melon, tomatid, toores aedvili, marjad.
D-vitamiin: Piim, või, kala, munad, rohelised aedviljad.
E-vitamiin: Rohelised aedviljad, munarebu, piim
F-vitamiin: Sojauba, maisiõli
K-vitamiin: Rohelised lehtaedviljad, sojaoad, maks, taimeõli.
Biotiin: Aedvili, pähklid, maks, neerud
Koliin: Munarebu, kuivpärm, maks, neerud
Fooliumhape: Rohelised lehtaedviljad, õllepärm, maks
Fosfor: Munad, kala, linnuliha, liha, täisteravili, pähklid
Jood: Taimsed ja loomsed mereannid.
Kaalium: Rohelised lehtaedviljad, apelsinid, täisteravili, kartulikoored
Kaltsium: Piim, piimasaadused, kondijahu
Magneesium: Rohelised aedviljad, õunad, mandlid, mais, sojaoad
Raud: Rohelised lehtaedviljad, maks, kuivata- tud aprikoosid, kreeka pähklid
Tsink: Õllepärm, nisukliid, nisuidud
Vask: Rohelised lehtaedviljad, maks, täis- teravili