Isegi kui sa tunned end pärast kuuetunnist ööund täiesti normaalselt, siis su tervis ikkagi kannatab. Kaks nädalat öösiti kuus tundi maganud osalejad läbisid uuringu kontrollkatsed täpselt sama halvasti kui inimesed, kes olid kaks päeva ja ööd jutti üleval olnud. Ja mis veel hullem — need, kes olid iga öö kuus tundi maganud, arvasid ise, et nendega on kõik korras.

Uuringus osalevad inimesed jagati nelja gruppi: esimene grupp magas kaks nädalat kuus tundi, teine kaheksa tundi, kolmas neli tundi ja neljas ei maganud üldse kolm päeva järjest. Osalejate kognitiivseid funktsioone testiti iga kahe tunni tagant. Inimestel, kes olid öösel maganud kaheksa tundi, olid tugevalt paremad tulemused kui kõigil teistel. Huvitav on see, et ka kuuetunnise ööunega inimesed näitasid normaalseid tulemusi — aga seda kuni uuringu kümnenda päevani.

Mis siis juhtus? Alates kümnendast katse päevast muutusid öösel kuus tundi maganud inimeste kognitiivsed funktsioonid sama kehvaks kui osalejatel, kes olid kaks ööd üldse magamata olnud. Ainult et nad ise hindasid enda võimeid ja olekut normaalseks, mis ongi kõige ohtlikum, sest nii ei oska inimene enam oma reaktsioonikiiruse ja muude võimetega arvestada. See näitab, et pidev paaritunnine unepuudus on tervisele sama kahjulik kui paar ööd üldse mitte magamine ja võib tugevalt igapäevast toimimist negatiivses suunas mõjutada.

Nii et ära usalda alati enda tunnet — kaheksatunnine ööuni pole välja mõeldud kellegi kiusamiseks, vaid päriselt vajalik.

Allikas: Woman’s Day