Üldiselt on tavalisel naisel tõenäosus haigestuda rinnavähki selleks ajaks, kui ta saab 80, 11%. Seevastu naisel, kelle perekonnas on seda haigust esinenud, tõuseb risk 23,5 protsendini.

Samas, nagu selgus nüüd uuest uuringust, saavad kõrgema riskiga naised ka enda haigestumise riski 11 protsendile vähendada. Kuidas?

Lahendus on siin: tuleb astuda vajalikud sammud tervisliku eluviisi poole — harrastades õiget toitumist ja piisavat liikumist, vältides suitsetamist ja joomist ning hormoonpreparaatide tarvitamist. Kui naine ise enda eest hoolitseb, ennast ei mürgita ja oma keha treenib, vähenebki risk sama väikseks, kui on naisel, kellel ei ole rinnavähki põdenud lähisugulasi.

Uuringus analüüsiti 23000 30-80aastase kõrge vähiriskiga naise andmeid. Selgus, et tervislikud eluviisid vähendasid riski väga oluliselt.

Mida peab siis tegema naine, kelle suguvõsas on esinenud rinnavähki, et oma riski vähedada? Tasub hoiduda suitsetamisest ja alkoholiga liialdamisest, toituda tervislikult ja liikuda. Lisaks vähendas vähiriski see, kui naised ei tarvitanud menopausi vaevuste leevendamiseks hormoonpreparaate.

Igatahes on see väga rõõmus uudis — selle asemel, et pidevalt muretseda oma tuleviku pärast ja karta rinnavähki, tasub see energia kulutada hoopis oma elustiili muutmisele!

Allikas: ABC News