Sellele vähiliigile on siiamaani spetsiifiline ravi puudunud, kuid koostöös Eesti teadlastega on sellele nüüd potentsiaalne ravim välja arendatud.

Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskus töötas koos partnerite ja Peterburi farmaatsiafirmaga Pharmsynthez välja emaka limaskesta hiliste staadiumite vähi ravimikandidaadi Virexxa, mille edasised arendamis- ja turustamisõigused müüdi hiljuti USA biotehnoloogiafirmale Xenetic Biosciences.

Sõlmitud ostu-müügilepingu ühe osapoole ja uue ravimi väljatöötamisel osalenud Tallinnas tegutseva Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskuse juhataja Riin Ehini sõnul on Virexxa ravimiuuringud kulgenud väga edukalt. “Ravimikandidaat on hetkel viimastes kliiniliste uuringute staadiumis, et saada sellele kasutusluba USA Toidu- ja Ravimiameti poolt,” selgitas Ehin ja rõõmustas, et ajad, mil Eestis uusi ravimeid välja töötati, pole sugugi lõppenud.

Lepingu tulemusena hakkab Xenetic Biosciences (Lexington, Massachusetts) ravimit edasi arendama ja tootma Ameerika Ühendriikides. Tehingu hinda osapoolte kokkuleppel ei avalikustata.

Emaka limaskesta ehk endomeetriumi vähil puudub hetkel spetsiifiline ravi, samas puudutab see haigus ainuüksi Euroopas 25 000 patsienti aastas.

Allikad: vtak.ee, inimene.ee