Uus oluline avastus: juustus peituv säilitusaine tapab vähirakke


Uus oluline avastus: juustus peituv säilitusaine tapab vähirakke
JuustFoto: MorguFile

E-ained ei ole just asi, mille peale me tavaliselt lakke hüppame, kui mingi toote ümbriselt koostisaineid loeme. Aga Michigani ülikooli uuringus selgus, et üks säilitusaine — nimelt nisiin — võitleb edukalt vähirakkude vastu.

Nisiini leidub kõvades ja poolkõvades juustudes, sulatatud juustudes, mõningates töödeldud lihatoodetes ja mujal.

Michigani ülikooli teadlasid toitsid hiiri nisiinikokteilidega ja nende kasvajad hakkasid taanduma — üheksa nädala möödudes nisiini tarvitama hakkamisest olid kasvajad vähenenud keskmiselt 70-80%. Muidugi nisiini kogused olid sellised, et kui need arvutada ümber inimesele, siis sellist kogust juustu, kust saaks nii palju nisiini, on päris raske igapäevaselt süüa.

Selle uudise peale ei tasu muidugi kohe poodi juustu järele kihutada ja oma kõhuga katseid tegema hakata, kui palju juustu sinna mahub — kannatust, uurimine on alles algusjärgus. Aga hea on teada, et viimasel ajal avastatakse järjest rohkem ühendeid, mis saavad vähirakkudest jagu — nii on lootust, et tuleb aeg, kui me saame selle vastiku sõralise kontrolli alla!

Michigani ülikooli teadlaste uurimus avaldati SIIN.

Seda, mis täpselt nisiin on ja kuidas ta toimib, saab teada SIIN.

Allikas: Delish