Mis on mikrobioom?
Meil on kehas miljardeid baktereid. Me elame nendega koos ja neil on täita vastutusrikas roll immuunsüsteemi kaitsemehhanismides. Meie soolestikus elavate ja toimetavate mikroorganismide ehk bakterite, viiruste, seente ja algloomade kooslust nimetatakse “mikrobiootaks” ja mikroobide koosluse geenide kogumit “mikrobioomiks”.
Mikrobioomi kooslus määrab ära suure osa meie seedimise kvaliteedist – kui tihti me käime tualetis, kas meil on puhitusi, kõhukinnisust- või lahtisust jms. Näiteks kannatab ligi 28% elanikkonnast kroonilise kõhukinnisuse all, paljud neist ei otsi sellele abi ja on nii harjunud, et isegi ei märka seda enam. Püsivad seedimishäired võivad viia tõsisemate tervisehädadeni. Mikrobioomi kvaliteedi tagab aga meie toitumine, st mida paremini me hoolitseme söömisvalikutega oma mikrobioomi eest, seda vähem esineb meil seedimisega seotud probleeme. Nii mõnegi toiduaine puhul on kohane visata nalja, et see ei meeldi meie mikrobioomile.
Tasakaalus mikrobioom
Teadlased jagavad mikrobioomi koosluse vastavalt inimesel tekkida võivatele vaevustele kolmeks: potentsiaalselt “kasulikud”, “kahjulikud” ja haigust tekitavad (meditsiini keeles patogeensed) bakterid. Erinevate bakterite tasakaalu saab teadliku toiduvalikuga muuta.
Oma mikrobioomi tasakaalu nn “kasulike” bakterite kasuks on võimalik parandada, süües rohkem mitmekesist kiudaineterikast toitu, mis korrastab seedimist. Näiteks lisa oma menüüsse täisteratooteid – asenda tavaline pasta täistera pastaga, söö tatart, pruuni riisi, sai vaheta täisteraleiva vastu, söö rohkem kaunvilju, võta vaheampsuna peotäis pähkleid või seemneid ning ideaalne oleks kui sööd päevas kokku vähemalt 5 peotäit puu- ja köögivilju. Kindlasti võiks jälgida toiduvalikul, et taldrikule satuks harva või üldse mitte sai, rafineeritud pagaritooted, burgerid ja muu tugevalt töödeldud toit.
Kellel aitab oma mikrobioomi tundmine elukvaliteeti parandada?
Oma soole mikrobioomi koosseisust võiksid eelkõige olla teadlikud inimesed, kellel on kaaluprobleeme, vaevuseid seedimisega (sh pikemaajalisem kõhulahtisus või -kinnisus), on eridieedil vms. Teiseks sportlike, kaalu langetamise või organismi puhastamise eesmärkidega inimesed, kellele mikrobioomi koosluse ülevaade annab sisendi toitumiskava koostamiseks.