Tervise ja silmade nägemisteravuse seisukohast mängivad olulist rolli mitmesugused faktorid, mille hulka kuulub ka hea varustatus selliste toitainetega, nagu seda on näit., vitamiin A ja mikroelement tsink ning karotenoidid — luteiin ja zeaksantiin. Et inimese keha ei suuda neid toitaineid ise moodustada, peab neid saama regulaarselt ja piisavas koguses toidust. Tasakaalustamata toitumise korral aga ei saada toidust alati optimaalses koguses toitaineid.

Päikesekiirgus (eelkõige päikesespektri sinine osa) on kõige ohtlikum silma võrkkestale ja võib põhjustada osalist nägemisekaotust, aga mõningatel juhtudel isegi täielikku pimenemist. „Päikeseprillide” funktsiooni meie organismis täidavad silma võrkkestas avastatud karotenoidid — luteiin ja zeaksantiin. Nad „filtreerivad” valguse sinist värvust ja käituvad kui antioksüdandid. Kuid vananemisega väheneb karotenoidide hulk, mis moodustab maakula (silma võrkkesta keskosa) pigmendi antioksüdantse kaitsesüsteemi üht osa.

Mida vanem on inimene, seda nõrgem on tema silmade kaitsesüsteem, mis nõuab täiendavat abi. On tarvis antioksüdante, mis aitavad säilitada nägemist.

Vitamiin A aitab hoida normaalset nägemist.
Vitamiin E ja tsink aitavad kaitsta rakke oksüdatiivse stressi eest.
Tsink aitab hoida normaalset nägemist ja aitab kaasa vitamiin A normaalsele ainevahetusele.

Luteiin ja zeaksantiin
Neid toitaineid saab taimsetest toiduainetest (näit. rohelistes köögiviljades). Need on taimsed karotenoidid, mis kuuluvad sekundaarsete taimsete ainete rühma.

Luteiini ja zeaksantiini leidub loomulikul kujul ka silmades, eriti kõrge on nende tase silma maakulas (Macula lutea) — see on kollane täpp võrkkesta keskosas, mis vastutab tsentraalse nägemise eest. Maakula asub silmapõhja keskkohas ja on vajalik teravaks nägemiseks, näit. lugemisel, peente üksikasjade kindlakstegemisel ja värvide eristamisel.

Pimedaks jäämist põhjustav kollatähni kärbumine ohustab iga 13. Eesti elanikku!

Peamine üle 50-aastaste inimeste pimedaks jäämise põhjus lääneriikides on AMD ehk silma kollatähni kärbumine, mida meil tuntakse rahvakeeles ka silmapõhjade lupjumisena. Ainuüksi Eestis puudutab see aeglaselt progresseeruv ja osadel juhtudel pärilik haigus ligi 115 000 elanikku.

Maailma Terviseorganisatsiooni WHO juhitud töörühm prognoosib, et kollatähni kärbumisega diagnoositud patsientide arv maailmas võib ligikaudu kahekordistuda aastaks 2020. Ka Eestit hõlmanud suures Euroopa silmauuringus EUREYE ilmnes, et meil oli hilisastme AMD esinemissagedus üle pooleteise korra suurem ennustatust.

Kuigi haigus väljendub alles üle 50-aastastel inimestel, tuleks ka noorematel teada, et suitsetamine ning tugeva päikesevalguse sinine spektriosa on AMD riskifaktoriteks. Silmade kaitseks ja haiguse ennetamiseks soovitatakse kindlasti muretseda kvaliteetsed päikeseprillid ning enne soojale maale reisimist, suusatama või randa minekut manustada vähemalt kahe kuu jooksul apteekidest saadavaid spetsiaalseid silmadele mõeldud vitamiine ja mineraale, näiteks Doppelherz Augen Vital kapslid silmadele.

Doppelherz aktiv Augen Vital on tuntud Saksa kvaliteetvitamiinide sarja uus toode. Doppelherz aktiv Augen Vital on spetsiaalne toitainete kompleks silmadele. Sisaldab luteiini ja zeaksantiini (saadud kõrgest peiulillest Tagetes erecta), tsinki, E-, C-, ja A-vitamiini tasakaalustatud kombinatsioonis, mis on olulised silmade varustamisel asendamatute toitainetega.

Kasutamine:

  • Vaid 1 kapsel päevas katki närimata piisava koguse vedelikuga söögi ajal sisse võtta. 
  • Sobib diabeetikutele! 
  • Laktoosi- ja gluteenivaba!

Üks kapsel sisaldab:
12 mg luteiini, 535 μg zeaksantiini, 400 μg vitamiini A, 120 mg vitamiini C, 36 mg vitamiini E, 2,5 mg tsinki.

Usaldusväärne Doppelherz kvaliteet!

Saadaval apteekides!

Jaga
Kommentaarid