Nüüdseks on TRE osutunud tõhusaks töömeetodiks nii terapeutidele, psühholoogidele kui rahvusvahelistele päästeorganisatsioonidele: neid lihtsaid harjutusi kasutatakse nii tuletõrjes ja päästeametis ning isegi USA armees. TRE harjutusi õpetatakse lastele koolides ja haiglates.

Meetodi looja on Dr. David Berceli. Kui ta elas maakera eri kohtades, sh Lähis-Ida ja Aafrika sõjakolletes, märkas sarnaseid stressi ja traumaga seotud kehalisi reaktsioone. Lapsepõlves koges ta ka ise vaimseid traumasid alkohoolikust isa vägivaldsuse tõttu.

David Berceli tegi Liibanoni sõjakoldes olles huvitava avastuse: koos teistega pommivarjendis viibides nägi ta, et iga granaadiviske plahvatuse kuulmisega kaasnes kõigil varjendis viibijail ühesugune kehaline reaktsioon — inimesed tõmbusid kössi nagu looted justkui kaitstes oma kõhtu. Kehakeel oli kõigil sama, seda ei olnud õpitud lapsepõlvekodust ega oma kultuurist. See on instinktiivne viis reageerida hirmu ja ohu korral.

Trauma taustal on alati stressi loov olukord. Stressisümptomid on selgesti äratuntavad, näiteks hingamise ja pulsi kiirenemine, vererõhu tõus, peavalu, unetus. Kui inimene kohtub suure stressoriga, näiteks satub autoõnnetusse või kaotab äkki lähedase inimese, võib ta saada shoki. Aju ja keha ei saa selle olukorraga koheselt hakkama ja reageeringud võivad ilmneda alles mitmeid päevi hiljem või üldse mitte. Sel juhul stress kapseldub kehasse traumana. Häired võivad väljenduda luupainajate, keskendumisraskuse, mälukaotuse või unehäiretena, foobiate ja paanikahäiretena, pideva valvelolekuna. Vabastamata stress viib traumajärgse stressihäireni (PTSD, post-traumatic stress disorder). Näiteks tuhanded Vietnami sõjas olnud sõdurid on teinud enesetapu, kuna nad ei ole osanud toime tulla sõjast saadud traumajärgse stressihäirega.

Keha tahab pärast traumat vibreerida ja väriseda et vabastada endast kapseldunud energia, kuid mõistus keelab selle. Kui mõistus jääb peale, siis keha püüab leida muid võimalusi ja üheks tüüpiliseks viisiks on lihaste krooniline pingeseisund. Dr. David Berceli loodud TRE meetod on abivahend, mis aitab vabaneda stressist, hirmust ja masendusest põhjustatud mitmekümne aasta tagused vanad pinged. Keha pingete tekkepõhjused võivad olla minevikus kogetud rasked suhted, valed valikud, koolikiusamine, mistahes halvustmine või tunne et „ma ei ole piisav“.

Stressi olukorras tõmbuvad väga paljud lihased kokku ja stressi laugedes avaneb keha täiesti vastupidises suunas. Väga oluline lihasrühm asub puusade piirkonnas, süvalihaseid eriti psoas lihast peetakse „võitle või põgene“ lihasteks ja sellesse jäävad kergesti traumast tekkinud pinged kuigi stressi tekitanud olukord on ammu möödas. Ka osad joogaõpetajad peavad väga tähtsaks psoas lihase lõdvestamise oskust.

Keha tahab hirmu, ärevuse või ohu korral väriseda, kuid kehas nähtav või hääles kuuldavat värinat peetakse tänapäeva maailmas nõrkuse väljenduseks, see ei ole kõigega hakkamasaava inimese omadus. Kuid värinad ja keha vibreerimine on keha loomulik väljendumisviis stressis olles ja isegi lihtsalt erutudes või vihastudes. See on keha loomulik viis vabaneda pingest ja pinge tõttu kehasse talletunud kemikaalidest. Kuid tänapäeva inimene surub maha nii positiivsest erutusest, innustusest kui ka hirmust sündiva värina.

Värin tähendab harilikult seda et ohtu on möödas, kuid kui ohu järgselt närvisüsteem ei käivita seda kehalist reaktsiooni, siis keha jääb seisundisse kus aju usub edasi et stressiolukord kestab. Aju määrab siis keha püsiva valveloleku. TRE-stressi vabastamise harjutused on loodud äratama värinamehhanismi kunstlikult, lihtsalt ja valutult. Värin tuleneb puusapiirkonnas olevast tasakaalukeskuset, kust ta kulgeb läbi kogu keha otsides pingestunud kohti neid lõdvestades.

Kõigil on vaba valik kuidas end stressist ja traumast vabastada. Sageli ei aita rasketest asjadest lihtsalt rääkimine, sest trauma on ladestunud kehasse. Psühhoteraapia ei pruugi alati aidata kui inimene on end pidevalt kontrollivas valveseisundis. Kuna trauma on kapseldunud kehasse on hea seda hakata lahti laskma just kehast, kusjuures traumade põhjuseid ei pea teadlikult mäletama ega välja kaevama. TRE harjutused ei asenda muidugi professionaalset psühhoteraapiat, kuid on väga tõhusaks abivahendiks.

TRE harjutused on lihtsad ja kerged õppida ning kehale väga loomulikud teha, neid võib teha kasvõi iga päev. Mõned tunnevad et saavad neist harjutustest energiat ja on ühendanud need teiste liikumisharjutusega. Tähtis on kuulata oma keha ja tunnetada, millal on aeg vabastada end stressist. Oluline on lasta värinal vabalt liikuda läbi kogu keha ja alistuda sellele. Vidolõike harjutustest saab vaadata TRE kodulehelt www.traumaprevention.com

Eestisse jõudisid TRE-harjutused sel suvel Taanist pärit TRE-treenerite Ole Ry ja Susanne Andresi kaudu, kes tegid ühepäevase koolituse, mis osutus väga veenvaks. 7.-9. novembril on Tallinnas TRE I taseme koolitus, kus kõigil huvilistel on võimalik neid lihtsaid harjutusi õppida kasutama kas enda hüveks või teiste aitamiseks. 

Loe lisa: www.voog.ee