Ebavajalik ja kahjulik talk

Mis järgnevast loetelust ei tohiks sattuda su vagiina lähedale: peenis, sõrm, kuutops või talgipuuder? Kui lähtuda juulikuu Missouri kohtu nõukogu otsusest, on vastuseks talgipuuder: kohus andis võidu 22 naisele, kes väitsid, et nende munasarjavähi põhjustajaks oli Johnson & Johnson asbesti sisaldav talgipuuder. Naistele määrati 4.12 miljardi suurune kahjutasu, kuigi J&J on jätkuvalt veendunud, et nende tooted vähi põhjustajaks ei olnud. Kuus nendest naistest on tänaseks diagnoositud haiguse tõttu surnud. Talk koosneb põhiliselt räni mineraalist. Kuna räni ja asbesti kaevandatakse sageli teineteise läheduses, võib talk olla asbestiga reostunud. Advokaadid esitasid tõendid selle kohta, et mitmete naiste munasarjades leidus asbesti mikroskoopilisi kiude. Juhtiv advokaat Mark Lanier märkis, et kui J&J tahab talgipuudrit edasi müüa, tuleks toodete juurde lisada hoiatus.

“Sa haised” on üks kõige võimsamaid kiusu ja mõnitamise fraase. Kahtlus selle kohta, et talk võib olla vähki põhjustava toimega, on olnud juba aastakümneid, kuigi selle üle vaieldakse endiselt. Mõned uuringud on leidnud veidi kõrgenenud vähki haigestumise riski, teised mitte. NHS-i 2016. aasta raport märkis, et talk võib sattuda ülemistesse genitaalteedesse ning avaldada seal mingit sorti bioloogilist mõju. Heategevuslik organisatsioon Ovacome, mis tegeleb munasarjavähi vastase võitlusega, ei usu, et seos talgi ja vähi vahel eksisteerib. “Me ei tea siiani, mis munasarjavähki põhjustab,” märkisid nad. “Kuid tõenäoliselt on tegemist mitme erineva teguri kombinatsiooniga, mida mõjutavad nii pärilikud kui ja keskkonnast tulevad mõjutused ning vaevalt on tegemist vaid ühe põhjustajaga.”

Vagiina on isepuhastuv!

Samal ajal kui vaidlused kestavad ja arvamused jagunevad kahte lehte, tekib ikkagi küsimus: miks naised topivad talki ja igasuguseid muid puudreid-geele-lõhnastatud pesuvahendeid enda privaatpiirkonda? Vagiina on oma ehituselt ja olemuselt ise üks imeline organ. Sellel on oma keeruline ja tark bakteriaalne floora, mis kaitseb põletike eest ja erinevad anatoomilised ja füsioloogilised faktorid hoiavad selle piirkonna tervena. Lisaks on tegemist isepuhastuva süsteemiga, mida isegi günekoloogid nimetavad “isepuhastuvaks ahjuks”.

Kõigil naistel esineb voolust, mille omadused võivad olenevalt menstruaaltsüklist muutuda (infektsiooni ja näiteks suguhaiguste puhul võib see siiski tavapärasest voolusest erineda värvi, konsistentsi ja lõhna poolest ning kui esineb ka sügelust, tuleks pöörduda arsti poole kontrolli). Aga naised kipuvad unustama oma keha võimeid ning usuvad tööstust, mis kinnitab, et nad haisevad ning on räpased. Muidugi meeldib kõigile naistele tunda end värske, hügieenilise ja puhtana, ja seda eriti päevade ajal, kuid “naiseliku hügieeni” tööstus on aastakümneid süvendanud hirmu ja piinlikkust seal, kus seda ei peaks olema. Seitsekümmend aastat tagasi müüdi naistele Kotex tooteid, mis paneks neid ennast tundma “pikantsena” ning sellest ajast pole palju muutunud. Iga kord, kui mainitakse sõna “värske”, süvendab see naiste hirmu, et nad haisevad või lõhnavad vere järgi, lekivad ning on üleüldse oma partneri jaoks tülgastavad ja satuvad mõnituste ohvriks.

Kõik vagiinad on normaalsed

Tegelikult võib iga naine üsna kindel olla, et tema vagiina väljanägemine ning iseloomulik lõhn on mõlemad normaalsed, sest “normaalne” on väga lai kategooria. Elizabeth Garrett Anderson haigla poolt läbi viidud uuringus, milles oli fookuses naiste genitaalide väljanägemine, leiti, et “naiste genitaalide dimensioonid on vägagi erinevad” ning “detailsed ja täpsed naiste genitaalide kujutamised on haruldased, kuid naiste üleüldine alastiolek on harilik”.

Genitaalsete iluoperatsioonide hulk püsib enneolematult kõrge ja see annab aimu, et miski on naistes tõepoolest deformeerunud, kuid see ei ole nende püksipiirkond. Puhtuse tagamiseks ei ole naistel vaja muud kui vett, õrna seepi ning kuivatust (mitte hõõrumist). Vagiinal ei ole “vajazzelit” või “sisemisi sädeluspomme”…

Jäta oma vagiina rahule

Üks asi on oma suguelundite väline kohtlemine erinevate veidrustega. Teine asi on midagi sinna sisse pihustada, isegi kui tegemist ongi vaid äädika ja vee seguga. Niisugust protseduuri tuntakse nime all douching ning seda teeb üks viiest ameeriklasest vanuses 15 kuni 44. Kommerts-douchid sisaldavad antiseptikume ning potentsiaalselt tervistkahjustavaid kemikaale, parabeene ja tundmatuid lõhnaaineid. Kuna tegemist on kosmeetiliste ainetega, nõuab FDA (Food and Drug Administration), et tootjad ei lisaks oma toodetesse midagi kahjulikku ning usaldab neid seejuures pimesi, mistõttu ei ole tooteid enne müüki paiskamist isegi vaja testida.

Kuid kõik, mis vagiinasse satub, võib kahjustada sealseid baktereid, eriti kui naine ostab neid tooteid arvates, et temaga on midagi viltu. Pittsburghi ülikooli teadlased leidsid, et mida rohkem naised douche´i kasutasid, seda suurem oli nende oht haigestuda bakteriaalsesse vaginoosi. Seda toimingut on lisaks kõrgenenud bakteriaalse vaginoosi esinemisele seostatud ka enneaegsete sündide ja emakakaelavähiga.

Ühes uuringus, milles osales 40,000 Puerto Rico ja USA naist, leiti, et douche’imine tõstis munasarjavähki haigestumise riski poole võrra. NHS kirjutas ka vastava hoiatusega artikli: naisi, kellel vähki ei esinenud, jälgiti kuue ja poole aasta jooksul, et vaadata, kas nende haigus taastub ning kas nad kasutasid hügieenitoimingutes douche’imist. Neljakümnel naisel, kes douche´imisest teada andsid, kujunes välja vähk. Teadlased tõmbasid kohe paralleele ja seoseid, kuid ei uurinud teisi riskifaktoreid, nagu näiteks seda, kas peres on esinenud munasarjavähki või kas naised suitsetasid. NHS suhtus asja ettevaatlikkusega. Ehk on douche´imisele kalduvatel naistel lihtsalt kehvem “alumise korruse” tervis.

Vagiina pidev pesemisvajadus on müüt

Olgu, mis on, Royal College of Obstetricians and Gynaecologists eestkõneleja Venessa Mackay sõnul on see müüt, et vagiinat on vaja parfümeeritud seepide ja hügieenitoodetega pidevalt pesta: “Igasuguste antiseptiliste toodete, lõhnastatud seepide ja geelide kasutamine võib tervislikku ja tasakaalustatud Ph-taset vagiinas rikkuda ning kutsuda esile ärritusi. Seetõttu on neist toodetest parem hoiduda. Naistel on soovituslik kasutada tavalist lõhnatut seepi ning sellega iga päev väliseid suguelundeid pesta, kuid mitte mingil juhul seest poolt.”

“Kui loodus oleks tahtnud, et vagiinad lõhnaksid nagu roosid või lavendlid, oleks see need vastavalt loonud,” ütles RCOG kõneisik Ronnie Lamont NHS-ile antud intervjuus. Kui me arutaksime enda intiimpiirkonnaga seotud murede ja hirmude üle arstide ja oma partneriga sama valutult kui räägime oma peavaludest, likvideeriks see ebavajalike ja suisa ohtlike vagiina maniakaalse puhtusega seotud veidrused.