Kui suur on sellise juhtumise tõenäosus? Kas see võib ka meiega juhtuda? Meie vanematega?

Probleem algab sellest, kui veenides - tavaliselt jalgades - moodustub väike vereklomp ehk tromb. Seda nähtust nimetatakse sügavaks veenitromboosiks (DVT). Kui see hüübinud klomp jõuab südamesse ja sealt kopsudesse, võib see inimese tappa.

Virginias asuv Lennundusmeditsiini Liit, mis ühendab lennundusprobleemidega tegelevaid arste ja muid selle ala spetsialiste, jõudis järeldusele, et seos lennureiside ja DVT vahel on nõrk, mis aga ei välista täpsemate uuringute tegemist. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WTO) eksperdid otsustasid märtsis, et seos on arvatavasti olemas, aga see on tõenäoliselt väheoluline. Igal juhul on plaanis probleemi lähemalt uurida.

Mida igaüks aga juba ilma uuringuteta saab enda tervise heaks ette võtta?

Pikkadel lendudel viibivad reisijad ja teised pikka aega istuma sunnitud inimesed (näiteks bussireisidel), võivad rakendada lihtsaid meetmeid trombide vältimiseks, eriti kui sunnitud asendis tuleb püsida viis tundi või kauem.

Kasutage iga võimalust kõndimiseks.
Tehke pahkluuharjutusi.
Tarvitage kofeiini ja alkoholi asemel pigem vett.
Soovitav on teha ka jalaharjutusi, näiteks varbaid üles tõstes sooritada kaari. Kand püsib põrandal.

Mõned lennufirmad teavitavad reisijaid ohust ning on viinud sisse spetsiaalsed harjutused. Näiteks British Airways pakub "heaolu" raadioprogrammi ning United Airlines informeerib oma võrguleheküljel tromboosiohust.

Uurijad on avastanud, et teatud tegurid suurendavad tromboosiohtu. Need on :
pärilikkus,
geneetilised kõrvalekalded,
ülekaalulisus, diabeet,
südamehaigused ,
vähk.

Suuremas ohus on ka rasedad naised või need, kes tarvitavad suu kaudu manustatavaid rasedusvastaseid ravimeid või saavad hormooniasendusteraapiat, hiljuti operatsioonil käinud inimesed, suitsetajad, üle 40-aastased inimesed (mõne arsti arvates üle 60).

Kõrgema riskiteguriga reisijad peaksid rakendama samu ennetusmeetmeid mis teised reisijad. Lisaks võiksid nad uurida arsti käest, mida nad veel saavad ohu vähendamiseks ette võtta.

Võib päev enne reisi vere vedeldamiseks sisse võtta ühe tableti aspiriini. Kaaluda võiks ka apteekides müügil olevaid veresooni toetavaid sukki. Need sukad avaldavad pahkluule maksimaalset survet ja seetõttu on trombide tekkimine vähem tõenäoline.

Vaata ka: Pikad lennureisid

Lennureis raseduse ajal