Vastuseid varem saabunud küsimustele loe siit:

UUED VASTUSED:

31. 2 kuud tagasi diagnoositi agressiivne eesnäärmevähk — psa 140, gleasoni astmestiku järgi 4+5=9. Kuidas olukorda hinnata? Siirded luustikus jm. Hetkel kestab hormoonravi. Mida annab ära teha vitamiinirikka toitumisega, raviteedega, ternespiimakapslitega, seleenipreparaatidega? Kuidas leilisaun mõjub? Mida soovitate antud olukorras teha või millest hoiduda. Milline on prognoos? Vabandan, sest kokkupuude selle haigusega on esmakordne.

Teie küsimuses on vastus juba osaliselt olemas. Nimetatud andmete põhjal on tõepoolest tegemist agressiivse vähiga. Kuna hormoonravi on kestnud lühikest aega, siis on hetkel raske hinnata, kuidas Teie haigus ravile allub. Kui vastus hormoonravile on hea (PSA langeb, kaebused ja haiguskolded vähenevad), siis on ka prognoos elu pikenemise suhtes parem. Kui haigus hormoonravile ei allu, siis kasutatakse kaugelearenenud eesnäärme vähi raviks ka keemia- ja kiiritusravi. Kui on tekkinud kasvaja siirded luudesse jm-le, siis haigusest päris terveks ei ole võimalik ravida ühegi kaasaegse ravimeetodiga.

Toitumise koha pealt arvan, et kõige olulisem on mitmekülgne ja vitamiinirikas toit. Seleenipreparaatide ja ternespiimakapslite tarvitamine pole keelatud, kuid olulist kasu haiguse suhtes ma neilt ei ootaks. Raviteede joomine on Teile kasulik, ennetamaks kuseteede infektsioone, mis Teie haigusega võivad tavalisest kergemini tekkida. Kuuma leilisauna vähihaigetele ei soovitata selle vereringet aktiveeriva toime tõttu. Vereringe aktiveerimine võib omakorda soodustada kasvaja kiiremat levimist.

32. Olen 65aastane. Kasutan ravimit L-Thyroxini, kuna 12a. tagasi opereeriti mul kasvaja tõttu pool kilpnäärmest. Olen hädas karvakasvuga näol. Lõua otsas on nad tugevamad ja ka mitmevärvilisemad. Põskedel on karvad heledad. Mida teha?

Teie suurenenud karvakasvu näol ei saa tõenäoliselt seostada ainult L-Thyroxini tarvitamisega. Rohke karvakasvu põhjuseks näopiirkonnas on enamasti individuaalne eripära, mida võib soodustada ka ealine muutus nais- ja meessuguhormoonide tasakaalus. Kui Teie probleemile günekoloogi ja endokrinoloogi poolt lahendust pole võimalik leida ja Te ebameeldiva karvakasvuga ei lepi, siis soovitan pöörduda kosmeetikasalongidesse, kus pakutakse erinevaid lahendusi karvade eemalduseks.

33. Kaks kuud tagasi tekkis suhu, st põse siseküljele must punn, mis pisitasa paisub. Vaatan seda iga päev ja pean aru, kuhu pöörduda — kas perearstile (mis suht mõttetu ajaraisk) või onkosse. Hambad korras.

Kui paari kuu vältel on suu limaskestal muutus, siis peab põhjuse selgitamiseks pöörduma kindlasti arsti poole. Alustada tuleks siiski perearstist, kuna eriarstide vastuvõtule reeglina ilma saatekirjata ei pääse. Eriarstidest tegelevad nimetatud piirkonna probleemidega nina-kurgu-kõrvaarstid ja näo-lõualuukirurgid. Kuigi hambad on korras, ei saa täielikult välistada, et vaja võib minna hambaarsti abi.

34. Kolm aastat tagasi opereeriti mul II astme pahaloomuline kasvaja rindasäästva lõikusega. Lümfid olid puhtad. Peale kiiritusravi selgus, et mul on maolimaskest kergelt ärritunud (andis tunda kerge kõhuvaluga). Perearsti soovitusel tegin läbi ühe nädalase ravikuuri ja umbes poole aasta pärast kahe nädalase ravikuuri. Ja nüüd on jälle magu “ärritunud” ja on selline “õrn”. Olen peaaegu igal õhtul toiduga söönud ära küüslauguküüne. Ennem ei ole see mingit häiret põhjustanud. Minu küsimus selline: Kas mul on põhjust karta, et mul võib vähk hakata uuesti kasvama mõnes muus organis, näiteks maos? Olen “mõõka” neelanud kaks korda, kas peaksin ka nüüd kontrollima? Rinnad on siiani korras olnud.

Kuna maovaevused tekkisid peale rinnavähi diagnoosimist, siis võib kahe haiguse vahel olla psühholoogiline seos. Kui saite peale rinnanäärme lõikust keemiaravi ja tarvitasite dexamethazoni, siis võib ka seda seostada maovaevuste tekkega. Reeglina maomahla ülehappesusest tingitud maolimaskesta kahjustusest kasvajat ei arene. Arvestades aga Teie kaebusi ja eelnevalt diagnoositud rinnavähki, tuleks kindluse mõttes ikkagi uuesti gastroskoopia teha.

35. Olen 30aastane naine. Mul on probleeme rinnanibudega, üks vasakpoolsem on valus olnud juba pool aastat kuskil ja nüüd on parem ka natuke valus. Nibu ümber on nagu liignahk tekkinud, mis lööb valja, kui nibud kikkis on. Mingit eritist pole ma marganud, et välja tuleks. Viimase poole aastaga on tekkinud mõned väiksed mügarad ümber nibu ja enamus on neist pehmed, üks on kõvem, on tunda katsudes. Rindasid katsudes pole ma märganud sõlmekesi. Mul on olnud ka papilloomi viirus, aga nüüd pole seda vist enam. Kas on võimalik, et tegu võib olla rinnavähiga? Tänan vastuse eest.

Teie kirjelduse põhjal jääb mulje, et tegemist on pigem healoomuliste muutustega kui vähiga. Põhjusteks, mis muudavad rinna- ja nibupiirkonna nahka, võivad olla suur kaalu kõikumine ja nahaaluskoe toonuse suurenemine või vähenemine. Kuna rinna- ja nibupiirkonna nahk on väga õrn, siis peaks tähelepanu pöörama, et riietus poleks liialt pigistav, et ei kasutataks tugevalt nahka ärritavaid kemikaale (nt. pesupulber) ja et nahk ei oleks liialt kuiv. Ka papilloomiviirused võivad levida rinnapiirkonna nahal ja tekitada seal näsalisi moodustisi.

Välistama peaks günekoloogilised probleemid, mis võivad põhjustada hormonaalseid tasakaaluhäireid organismis ning seeläbi muuta rinnanibud valulikuks. Osa rasestumisvastaseid hormonaalseid preparaate võivad kõrvaltoimena põhjustada rinnanibude valulikkust. Oluline oleks lisaks teada, kas Te olete sünnitanud, sest naise rinnanäärmed arenevad lõplikult välja alles esimese raseduse ja sünnitusega. Teie vanuses on soovitav profülaktiliselt kord aastas lasta arstil oma rinnanäärmeid kontrollida ja vajadusel ka vastavad uuringud teostada. Kui rindade poolt on tekkinud kaebused, siis võiks arsti poole pöörduda kohe.

36. Millised on jämesoole vähi sümptomid? Mul on tihti kõht hommikuti lahti, vahel aga jälle kinni. Perearsti juures olen oma kõhulahtisuse murega käinud, kuid asjalikku abi ei saanud. Millise arsti poole peaksin pöörduma?

Kõhukinnisusel ja –lahtisusel võib olla palju erinevaid põhjuseid, kuid kõige tõsisem neist on soolevähk. Soolevähi tundemärkideks võivad lisaks eelpoolnimetatutele olla näiteks kõhupuhitus, rohked gaasid, kõhuvalu, vereeritus soolest, isutus, iiveldamine, kaalulangus, väsimus jne. Soolevähk võib areneda ka väga tagasihoidlike kaebustega või üldse ilma sümptomiteta. Kui teil püsivad seedehäired, siis tuleks kasvaja välistamiseks teostada eelistatult soole endoskoopiline uuring või väiksema informatiivsusega soole röntgenoloogiline uuring. Sooleuuringuid teostavad gastroenteroloogid ja osa üldkirurge, kelle vastuvõtule pääsemiseks on vajalik perearsti saatekiri. Vähiuuringute Kliinikus on võimalik spetsialisti konsultatsioon ja vajalikud uuringud ilma saatekirjata.

37. Mul on ühe tiivakondi peal sünnimärk, mis on selline peaaegu 1cm läbimõõduga ja kõrgem. Värvus on selline heledam pruun ja tumedam pruun. Käisin aasta alguses seda näitamas ka nahaarstile, kes korraks vaatas ja ütles, et seal midagi pahaloomulist ei ole. Aga mul aegajalt on tiivakondi juurest valus. Võibolla on see mingist lihaspingest või on lihtsalt hirm selle sünnimärgi pärast ja mõtlen seda valu välja, ei tea. Mismoodi hakkab avalduma nahavähk ja kas peaksin seda sünnimärki minema näitama ka onkoloogile? Mul on ka kõhu peal päris palju sünnimärke, millest osad on sellised kõrgemad.

Sünnimärgist tekkinud nahavähi ehk melanoomi peamisteks sümptomiteks on:

1. asümmeetrilisus st. üks sünnimärgi pool on muutunud teisest tunduvalt erinevaks;
2. sünnimärgi piirid on muutunud ebakorrapäraseks, sakiliseks;
3. värvimuutused, st. tekkinud on pigmendi intensiivistumine või on lisandunud eri värvid (punane, pruun, must, sinine);
4. diameeter üle 5 mm;
5. sünnimärgi mõõtude pidev suurenemine.

Lisaks võivad halvaloomulisuse tunnusteks olla näiteks haavandid ja veritsus sünnimärgist. Teie kirjeldatud sünnimärk ei tohiks valu põhjustada. Kui püsib suur mure, siis võiks onkoloogile näidata küll. Vajadusel on võimalik sünnimärk väikese operatsiooniga uuringuks eemaldada.

38. Küsimus nahavähi teemal: kas sünnimärkide teke peale 20ndat eluaastat on ohumärgiks? Olemasolevad sünnimärgid (mul on ikka olnud mõned pisikesed täpid käsivartel) suurenenud ega muutunud ei ole, aga tundub, et aastate möödudes on mõned täpid juurde tulnud (olen 25-aastane neiu). Nahk päevitub mul hästi, ja kasutades suve alguses sagedamini päevituskreemi (iga paari tunni tagant), ei saa ma ka lõunamaises kliimas päikesepõletust (elan Vahemere piirkonnas juba peaaegu 4 aastat). Või on see lihtsalt tobe vananaistejutt, et peale 20ndat eluaastat sünnimärke juurde ei tohiks tekkida?

Sünnimärgid võivad tekkida igas vanuses ja otsest seost siin suurenenud melanoomi tekkeriskiga ei ole. Küll aga on otsene seos melanoomi tekkel ja teie naha poolt saadaval ultraviolettkiirguse hulgal. Kui Teie nahk reageerib päevitamisele uute sünnimärkide tekkega, siis see on viide päevitamisega tekkivast pigmentatsioonihäirest. Nii et ettevaatust!