KÜSIMUS: Mida peaksin arvama igakordsest arsti ohkest “NII väike emakas!”? Kas väga valu- ja vererohked menstruatsioonid ning probleemid rasestumisega on sellega kuidagi seotud?

VASTUS:
” Väike emakas” võib tähendada arsti ütluses patoloogilist emakat, mille pikkus on väiksem kui 5 cm või olla subjektiivne arvamus, et emakas tundub väiksemana võrreldes enamuse naistega. Harva võib olla emakas alaarenenud, pikkusega alla 3 cm. Seda nimetatakse lapse või fetaalseks emakaks.

Kui on tegemist lapse emakaga täiskasvanud naisel, siis see on suur probleem, mis avaldub menstruatsioonide puudumisel ja ka rasestumise häiretes.

Emaka suurusega võivad olla seotud nii valud kui ka mestruatsiooni pikkus. Samas võivad ka hormoonhäired organismis põhjustada menstruatsioonide vererohkust. Pole välistatud, et hormonaalse korrektsiooni järel muutub ka emaka suurus.

Alamõõdulise emaka puhul võivad olla probleemid nii rasestumisega kui ka raseduse väljakandmisega.

Siiski arvan, et situatsioonis, kus on tegemist ” väikese emakaga”, tuleb lähtuda sellest, et emakat pole võimalik asendada, tuleks normaliseerida menstruaaltsükkel, võidelda valudega ja vajadusel soodustada hormoonide kasutamisega emaka suurendamist.

Dr. Andrei Sõritsa,
Naistearst,
Tartu Tähe Erakliiniku juhataja
Kliiniku tel: 07/ 348 145