Nimelt, mida aktiivsem sa oled, seda väiksem on kognitiivsete probleemide arenemise oht, pole vahet, kas räägime Alzheimerist või mõnest muust probleemist. Mis veelgi parem, sina ise saad teha kõik selleks, et kognitiivseid probleeme ei tekiks ja seda juba alates tänasest. “Iial pole liiga vara ega hilja oma aju tervise peale mõelda,” väidab dr Richard Isaacson.

Need on neli asja, mida saad enda heaks ära teha:

1. Piisav liikumine

Tervetel inimestel püsib beeta-amüloid lahustununa, kuid Alzheimeri tõve puhul see valk lahuses ei püsi ning moodustab lahustumatu amüloidnaastu, mis vähendab raku töövõimet, kuni see lõpuks hävib, kirjutab Telegram. Jaluta, tantsi, mängi oma koeraga — füüsiline aktiivsus aitab eelnevalt mainitut vältida. Juba natukene aktiivsem eluviis mõjub su organismile tervendavalt ja sul on 35% madalam risk haigestuda Alzheimerisse.

Alusta juba täna:

  • Proovi enamikel päevadel nädalas vähemalt 20-30 minutit ennast liigutada (kõik, mis tõstab pulssi, on kasulik).
  • Ära unusta ka jõutrenni ja proovi mahutada seda vähemalt kahel korral nädalas oma graafikusse. Sa ei pea tõstma raskusi, ka kükid ja etteasted on suurepärased.
  • Ole hommikust õhtuni aktiivne: vala endale tööl pool tassikest kohvi ja kui see otsa saab ning veel soovid, mine kööki ja vala pool tassi juurde. Selle asemel, et autoga kodu lähedal poes käia, mine sinna jala. Leia viise, kuidas end rohkem liigutada.

2. Lase mõtetel vabalt ringi liikuda

Mõtlemine tähendab, et su aju töötab (ei olegi vaja ühtegi keerulist arvutimängu või Sudokut) ja vast sa ikka leiad selleks iga päev natukene aega. Istu rahulikult maha ja mõtle näiteks välja, kuhu sa järgmisena reisida tahad, mida selleks tegema pead ja kelle sa kaasa võtaksid. See on mõnus ja lihtne tegevus, aga mõjub tegelikult su ajule, mis on harjunud kiire rutiinse tööga, väga hästi. Lisa oma päeva kergeid pause, kus tegeledki ainult teadliku mõtlemisega.

3. Pane paika kindel unegraafik

Uneaeg on ajule väga oluline ja just see on aeg, kui ta end n-ö “puhastab”.

Alusta juba täna:

  • Magamine pole miski, mida sa peaksid võimalikult minimaalselt tegema, et päeva jooksul maksimaalselt muid asju tehtud saaksid. Mõtle magamisest kui ühest kõige vajalikumast tegevusest, millele pühendad kindlad tunnid ja puhkad end korralikult välja.
  • Kui valges ruumis magamine sind häirib, investeeri ruloodesse või silmaklappidesse ja ära võta edaspidi ühtegi sinist ekraani oma magamistuppa kaasa (jah, see käib ka televiisorite kohta).
  • Hoia ka unegraafikust kinni. Kui nädalavahetusel ärkad suvalisel ajal ja see paiskab kogu su ülejäänud nädala segi, püüa seda vältida ning ärka ja uinu ka laupäeval ja pühapäeval täpselt samal ajal.

4. Hoolitse oma südame eest, sest see mõjub hästi ka ajule

Kõiki neid tervislikke samme, mida sa suurepärase figuuri heaks teed, armastab ka su aju ja kõik, mis on hea su südame jaoks, on kasulik ka su ajule. Eelista näiteks Vahemere dieeti, mille puhul on juba ammu tõestatud, et see mõjub hästi kognitiivsetele funktsioonidele.

Allikas: Women’s Day/Naisteka arhiiv