Bradfordi ülikooli teadlased on uurinud, kuidas käte kuivatamine mõjutab bakterite levimist kätelt teistele pindadele. Inimese kehal on palju erinevaid baktereid, ka kätel, kuid lisaks bakterid teistelt asjadelt nagu toores liha, mille bakterid suudavad kätel ellu jääda ning kanduda teistele pindadele.
Käsi pestes väheneb bakterite arv nahal, kuid nad ei kao täielikult. Kui käed on endiselt niisked, kanduvad bakterid lihtsamini teistele pindadele ja inimestele.

Uuringu käigus mõõdetid bakterite hulka käe erinevatel osadel enne ja pärast kuivatamist — paberrätiga, elektrilisi kätekuivatiga, mis puhub vee eemale ning uut tüüpi kätekuivatiga, mis kuivatab kiiresti jet-õhuvooludega.

Kõige parema tulemuse andsid paberrätikud, neid kasutades jäi kõige vähem baktereid kätele. Tavalise elektrilisel kuivati all käsi üksteisega hõõrudes kaob vähem baktereid kui käsi paigal hoides. Jet-õhuvooludega kuivati oli bakterite vähendamise osas parema tulemusega kui vana elektrikuivati.

Teadlased leidsid, et hea hügieen ei tähenda vaid käte korralikku pesu, vaid ka korralikku kuivatust ning kõige parem on selleks kasutada paberkäterätti. Traditsioonilist elektrilist kätekuivatust kasutades on soovitav hoida käsi lihtsalt paigal, et nad täielikult kuivaksid ning mitte üksteise vastu hõõruda. Kindlasti ei tasu aga kuivatamisest hoopis loobuda või käsi riietesse kuivatada.

Allikas: www.sciencedaily.com