Päikesekaitsetoodet valides tuleks esmalt jälgida, et see sisaldaks kaitset nii UVA- kui UVB-kiirguse vastu. UVA-kiirgus  tungib sügavamale nahakihtidesse, tekitades päevitamisel nahapunetust ja pigmendilaike. UVA suurendab ka oluliselt nahavähi ohtu. Ülemäärase UVB-kiirgusega võib kaasneda päikesepõletus, geenimutatsioonid, immuunsüsteemi nõrgenemine, melanoomid ja nahavähk, kroonilised silmakahjustused, naha vananemine ja paksenemine.

Kuidas valida õige toode ja SPF?

Kõigil on võimalik leida just endale sobiva konsistentsi, päikesekaitsefaktori ja hinnaga toode. Leidub päevituspiimasid, -kreeme, -õlisid ja -spreisid, mille SPF ulatus Eestis pakutavatel toodetel on keskmiselt 4-50. Ka hinnaskaala on seinast seina ning kitsam rahakott ei tohiks päikesekaitsetoote ostmist kindlasti takistada. Pealegi, kas pole tervis mitte kallim?

Väga suure SPF-ga tooteid (40 ja enam) nimetatakse päikeseblokaatoriteks. Neid määritakse peale enne päikese kätte minemist ja soovitatakse kasutada imikutel, päikeseallergikutel, veespordiga tegelejatel ning armide ja pigmendilaikude ekstra kaitseks.
Ujumas käes tuleb silmas pidada ka toote veekindlust!

Järgmiseks tuleks kindlaks määrata oma nahatüüp. Heledanahalised peaksid eelistama suuremat faktorit, kes aga kergesti päevituvad, võivad piirduda madalama faktoriga. Kosmeetikute vältel pävitub enamus eestlasi kehvasti, neil on tundlik nahk ja kalduvus saada kiiresti päikesepõletusi.

Nahatüübid ja nendele vajalik kaitsefaktor

I tüüp  heledad silmad, tedretähnid, päikesepõletus tekib alati, nahk läheb punaseks, kuid ei päevitu. Loomulik vastupanuaeg 5-10 min, soovitatav SPF alates 20

II tüüp  blondid või punased juuksed, heledad silmad, nahk saab kergesti põletuse, kuid ka päevitub minimaalselt. Loomulik vastupanuaeg 10-20 min, soovitatav SPF alates 15

III tüüp  saab mõnikord kerge põletuse, päevitub keskmiselt. Loomulik vastupanuaeg 20-30 min, soovitatav SPF alates 12

IV tüüp põletuse saab harva või mitte kunagi, päevitub kergesti. Loomulik vastupanuaeg 45 min, soovitatav SPF alates 4

Kallis lugeja, millised on sinu meelest parimad päikesekaitsetooted?

Allikad: terviseamet.ee, reisiliit.ee