KÜSIMUS: Mul on väljaspool abielu partner. Alguses olime pikka aega ilma kondoomita. Kaks viimast aastat pole ta nõus ilma olema ja põhjust ei ütle. Olen ennast kontrollinud ja olen terve. Rasedusest pole ma ka ise huvitatud. Kui ma nõus pole, siis jääb vahekord ära. Mulle ei sobi jälle kondoomiga, sest hiljem tekib tupekuivus. Kas on siiski olemas mingi kompromissi võimalus? Kuidas kahjustab naise tervist, kui naist hoitakse pikka aega ilma?

VASTUS: Kondoomi kasutamine on tegelikult igati õigustatud, kui suhe on suhteliselt juhusliku iseloomuga või kui omatakse mitut partnerit. Võimalik, et teie partner ei ole kindel oma tervises ja seetõttu püüab teid säästa haigusesse nakatumisest.

Tupekuivuse puhul tasub kasutada spetsiaalseid libestavaid kreeme (lubrikante), mida müüakse sekspoodides ja mida pannakse tuppe enne suguelu algust. Kaheldav on aga, kas preservatiiv üldse on tupekuivuse põhjuseks. See probleem vajaks konsulteerimist (uuringuid) naistearsti poolt.

Püsiva suhte ja regulaarse suguelu puhul on tõsi, et preservatiiv ruineerib intiimelu kvaliteeti ja võib aidata kaasa sugulise külmuse tekkimisele, mistõttu püsisuhte puhul tuleks leida naisele sobivam rasestumisvastane meetod. Teie partneri käitumist on raske põhjendada. Seksuoloogias on partnerite sobivuse hindamiseks selline mõiste nagu seksuaalstsenaarium. Igal inimesel on selles osas omad salajased soovid ja tabud. Nii näiteks sobib ühtedele suguelu elada ainult öösel, teistel on parimaks ajaks päev, ühtede jaoks on suuseks tabu, teistele mitte jne. Ideaalne on, kui partnerite soovid ja arusaamad kokku langevad. Sugueleu on nauditav ainult siis, kui see on nauditav mõlemale. Nendel teemadel on võimalik omavahel rääkida, kui suhe põhineb vastastikusel usaldusel. Siis on sellest alati abi.

Suguelust hoidumine ei põhjusta frigiidsust ega otseseid tervisekahjustusi. Seksuaalsel inimesel, kes on harjunud elama regulaarset suguelu, võib seksist loobumine küll aga põhjustada stressi, väljendudes depressiooni või neuroosina.

Dr. Ivo Saarma,
Naistearst,
Nõmme Erahaigla Fertilitas peaarst

Poolt ja vastu arvamusi kondoomi kasutamise osas