Äsja avaldatud uuring väidab, et beebid, kelle isad on üle 45aastased võivad sündida palju suurema tõenäosusega enneaegsetena ja ka sünnitusega kaasneb sellistel lastel rohkem riske, nagu krambid või madal kaal, kui nooremate isade puhul.

Teadlased analüüsisid rohkem kui 40 miljoni sünnitusega (vahemikus 2007-2016) seotud infot, et saada teada, kuidas lapse isad lapsi ja nende emasid mõjutavad ning leidsid, et isa vanuse ja sünnitusega kaasnevate probleemide vahel on selge seos. Üle 45aastaste isade puhul on 14% suurem tõenäosus, et laps sünnib enneaegsena, sest pärast 35. eluaastat tekib meeste sperma DNAs ca kaks uut mutatsiooni iga lisandunud eluaasta kohta. Kui mees on saanud 55aastaseks, muutuvad riskid veelgi tõsisemaks.

Šokeeriv oli aga just leid, et mehe vanus võib mõjutada ka raseda naise tervist. Stanfordi meditsiiniülikooli poolt läbi viidud uuring leidis, et mida vanem on mees, seda suurem on risk, et naisel areneb sel ajal välja diabeet. Selle põhjus pole veel selge, aga uroloogia professor ja uuringu autor Michael Eisenberg kahtlustab, et see võib olla seotud naise platsentaga.

Statistika järgi saavad nii naised kui ka mehed aina hilisemas eas lapsi. Näiteks Ameerikas sünnib 10% lastest üle 40aastaste isadega perre, mis on 4% rohkem, kui neli aastakümmet tagasi. Ka Suurbritannias on üks 20st isaks saanud meestest üle 45aastane.

"Me kipume arvama, et sünnitusriskid sõltuvad just laste emadest, aga see uuring näitab selgelt, et terve lapse sünnitamine on tiimitöö ja lapse isa vanus mõjutab samuti lapse tervist," kinnitas Eisenberg.