Hormoone on palju rohkem kui vaid suguhormoonid östrogeen ning testosteroon. Hormoonid juhivad kõike alates näljatundest, heaolust, stressitasemest kuni fertiilsuseni. Tihti teevad nad omavahel koostööd ehk ühe puudumine viib teise hormooni liigse koguseni. Nii puudus kui küllus mõjutavad tervist ning võivad põhjustada varast vananemist.

Hormoone mõjutavad erinevad asjad nagu toit, treeningharjumused ning keskkonnas leiduvad ained. Kui nad on tasakaalust väljas, võid tunda end halvasti ning võivad tekkida erinevad terviseprobleemid.

Ühed tavalisemad sümptomid on kaalutõus, kuigi sööd tavapäraselt, meeleolu kõikumine ning tavapäraste asjade üle stressi tekkimine. Naisel võivad tekkida valulikud menstruatsioonid või suureneb magusaisu, meeleolulangus, väsimus ning vähenenud seksiisu.

Vananedes väheneb enamike hormoonide tase loomulikult, nagu näiteks östrogeeni om. Hormoonide tasakaalust välja minemist võivad põhjustada haigused aga ka meie elustiil. Suurt osa mängib toitumine. Süües palju suhkrut ning kiireid süsivesikuid, on veresuhkru tase kogu aeg ebastabiilne, olles ühel hetkel väga madal ning järgmisel väga kõrge. See omakorda mõjutab hormooni insuliini taset.

Kuna hormoone mõjutab meie elustiil on võimalik ise palju teha, et hormoonide tase oleks tasakaalus. Selleks väldi toitu, mis tekitab sinu kehas stressi, sest sisaldab liiga palju suhkrut ning kiireid süsivesikuid. Liikumine ja treening on väga hea, kuid seda tasemel, mis sulle lõbu pakub, sest vaid nii vabaneb hormooni endorfiin tootmine.

Vali kasulikke toitaineid sisaldavad toidud, ära tarbi liigselt alkoholi ning väldi õhtuti kohvi joomist, sest see tõstab insuliini taset. Maga piisavalt ning minimeeri negatiivset stressi.

Lisaks elustiilile mõjutavad hormoone ka ümbruses leiduvad ained. Praegu ei ole teadlased täpselt suutnud määratleda, millised koguses ning millised ained täpselt. Teada on aga, et bisfenool A, teflon ja parabeenid, mõjuvad meie tervisele negatiivselt. Neid leidub kreemides, ilutoodetes, puhastusvahendites, konservipurkides, plasttoodetes ning pakendites. Või siis pritsitud puu- ja juurviljades. Kui soovid neid aineid vältida, eelista mahetooteid ning toidu kui kreemidena ning tarbi toitu, mida ei ole pakendatud konservpurkidesse ega plastpakenditesse.

Hormoonid ja nende mõjutamine:

Stressihormoon kortisool
Tase tõuseb stressi korral ning paneb keha rasva salvestama.
Normaalseks tasemeks väldi pikaajalist, negatiivset stressi. Leia vahendid stressi käsitlemiseks või muuda oma elu nii, et seda ei tekiks. Õpi ei-ütlema. Treeni rahulikke alasid nagu jooga, pilates või jaluta rahulikus keskkonnas. Enne uinumist proovi muutuda rahulikuks, mediteeri või kuula rahustavad cd-d.

Unehormoon melatoniin
Unehormooni mõjutavad valgus ja pimedus. Väheneb suure kortisooli taseme korral.
Normaalse taseme saavutamiseks tee kodu õhtul pimedaks, pane lambid kustu, ära istu õhtuti hilja arvuti taga. Alkohol ja suitsetamine vähendab melatoniini taset. Jaluta päevavalguses, söö kalkuniliha, banaani ja muna, need aitavad suurendada melatoniini taset.

Naissuguhormoon öströgeen
Suguhormoon, mis reguleerib menstruatsiooni, testosteroon stimuleerib kasvu.
Normaalse taseme saavutamiseks treeni, kuid mitte liiga tugevalt, sest siis väheneb selle hormooni mõju. Tarbi kolesterooli, sest see on suguhormoonide üks nurgakivisid. Hormooni tootmist suurendavad valgu ning küllastunud rasvhapete tarbimine. Sama kehtib puuviljade ning köögiviljade kohta.

Heaoluhormoon oksütotsiin
Tase tõuseb läheduse korral, muudab sind rahulikuks.
Normaalse taseme saavutamiseks naudi kehakontakti ning seksi. Kui tunned end kurvana ning arvad, et põhjuseks võib olla läheduse vähedus, mine massaazhi.

Suhkruhormoon insuliin
Pidev kõrge veresuhkru tase paneb keha rohkem insuliini tootma, mis viib omakorda kõrge vererõhu ning kaalutõusuni. Normaalse taseme hoidmiseks väldi maiustusi, kooke, valgest jahust tooteid ning karastusjooke. Söö köögivilja ning täisteratooteid kiudainetega, mis aitavad stabiliseerida veresuhkru taset. Söö regulaarselt ja tihti, palju rasvast kala ning omega-3 rasvhappeid, mereande, rapsiõli, linaseemneid

Allikas: Expressen.se