Haigestudes tuleb alustada koheselt raviga. Eelkõige on oluline puhata, hoida end soojas ja juua rohkelt vett ja taimeteed. Viiruse paljunemist organismis saab takistada, selleks sobivad näiteks ternespiimast eraldatud aktiivsed ained, mida müüakse imemistablettidena. Viirust aitavad hävitada ka küüslauk ja sibul. Haigele lapsele võiks teha õhtuti sinepiga jalavanni, see aktiveerib lümfiringet ning kiirendab paranemist. Vajalik on siiski teada, et kuumad jalavannid ei ole sobilikud kõrge palaviku korral.

Suurt rõhku tuleb panna vedeliku tarbimisele ja kõige tõhusamad on siinkohal erinevad taimeteed. Higistamist ja uriinieritust soodustavad mustsõstralehed, pärnaõied, vaarikavarred, angervaks, leedriõied ja nurmenukuõied. Nohu ja köha aitavad leevendada nõmm-liivatee, paiseleht, iisop, kassinaeri ürt, piparmünt ja aedsalvei. Nohu puhul on tõhus ka eukalüpti aur ja teepuuõli.

Enamasti kaasneb haigusega ka köha, mis pole tingitud külmetamisest, vaid samuti viirusest. Kuna universaalset ja kõigile ühtviisi efektiivselt mõjuvat köharavimit pole, leidub apteegis palju erinevaid köha leevendamiseks mõeldud ravimeid. Kindlasti ei ole sobilik köha leevendada kuuma külmetusjoogiga, kui just pole köhaga kaasnevat palavikku, valusid ja ninakinnisust. Osadele inimestele sobivad looduslikud siirupid, teistele keemilised ravimid. Üldistades võib öelda, et lastele mõjuvad looduslikud siirupid efektiivsemalt. Rögalahtistit võiks võtta vaid siis, kui köha on kinnine ja põhjustab piinavaid köhahoogusid. Väikelastele ei tohi anda rögalahtistit enne magamaminekut, viimase annuse võib anda pärast õhtusööki. Väga lahtise köha puhul sobib loodusliku islandi sambliku siirup või tee.

Nohu korral on kõige mõistlikum nina soolalahusega loputada, et eemaldada ninast sinna kogunenud viirused ja tugevdada nina enda funktsioone. Kõrgema soolasisaldusega lahused on sobilikud ninakinnisuse korral ning tavalise ehk füsioloogilise soolasisaldusega ninaveed loputavad ja niisutavad ninakäike. Ninakinnisuse puhul võib proovida ka looduslikke nohutablette, mis aitavad alandada turset ja vedeldada lima. Nohu ravikuur peaks kestma vähemalt nädala.

Viirusega võitlemisel on oluline, et keha saab puhkust. Ravimata jäänud haigus võib põhjustada tüsistusi, mis sunnivad palju pikemalt lasteaiast ja koolist eemale jääma kui viirus ise. Kindlasti ei tohi anda lastele omal käel ühtegi antibiootikumi, mida arst pole selleks konkreetseks puhuks välja kirjutanud, sest vale ravim nõrgestab organismi veelgi ja haigus kestab kauem. Paranemisprotsessi käigus tuleb jälgida lapse enesetunnet ja saata ta kooli või lasteaeda alles siis kui haigus on kindlalt seljatatud.

Jaga
Kommentaarid