1. Valed rohud

Kinnise ninaga on võimatu magada. Aga kas sa seda teadsid, et mõne nohurohuga on see veelgi võimatum? Paljudes nohurohtudes (kasvõi näiteks vanas heas Sudafedis) on koostisaineid, mis võivad põhjustada insomniat. Küsi apteegist öiseks kasutamiseks rohtu, milles ei ole kõrvatoimena unetust tekitavaid koostisosi.

2. Poolelioleva meili lõpetamine

Isegi kui sulle tundub, et enne uinumist oleks täpselt aega paar poolikut meili lõpetada ja ära saata, siis hoia ennast tagasi ja ära roni oma mustandite kausta. Nutiseadmate sinine valgus lööb su kehakella segamini ja seda seostatakse ka rasvumisega. Lülita kõik enda siniselt helendavad ekraanid vähemalt tund aega enne uneaega välja. Kui tööasjad lõpetamata jäid, ärka hoopis hommikul tund aega varem, mitte ära ürita õhtul uniselt oma asju tehtud saada.

3. Kuum vann vahetult enne voodisse minemist

Jah, õhtune kuum vann aitab hästi magada, aga mitte siis, kui võtad selle vahetult enne uneaega. Inimese kehatemperatuur on magades madalam kui ärkvel olles ja hakkab tegelikult langema juba paar tundi enne uneaega. Nii et kui lähed sel ajal kuuma vanni, siis kehatemperatuur tõuseb ja võtab aega, enne kui see jälle langema hakkab. Just see jahtumispunkt paneb inimese hästi magama, nii et parim on vann 2-3 tundi enne uinumist.

4. Liiga palju süüa

Uuringud on välja selgitanud, et liiga täis kõht magama minnes stimuleerib aju neid osasid, mis aitavad toota õudusunenägusid. Ja mida ebatervislikum see toit oli, seda häirivamad on ka need unenäod. Hea nipp on see, et kui tõesti juhtus nii, et õhtusöök jäi liiga hilja peale, siis söö väikeste suutäite kaupa ja näri iga suutäit vähemalt 15 korda — nii saab kõht palju kiiremini täis.

5. Tõsised telefonikõned

Kui tunned, et tahaks midagi enne magamajäämist oma hinge pealt ära saada, näiteks rääkida ema või õega mingi arusaamatus selgeks, siis… oota homseni! Sellised kõned stimuleerivad ja ärritavad aju liiga palju ja lõpptulemus on unetu öö, sest mõtted ei taha peas vaibuda. Tuleta meelde Scarlett O’Harat ja tegele selle probleemiga homme.

Head und!

Allikas: Huffington Post