Soodustavad faktorid:

  • varajane suguelu algus
  • rohked seksuaalpartnerid
  • eelnevad seksuaalselt ülekantavad haigused
  • pikaaegne suukaudsete hormonaalsete rasestumisvastaste pillide kasutamine
  • suitsetamine

Põhiliseks ja peamiseks emakakaelavähki põhjustavaks teguriks on seksuaalsel teel (esimese vahekorraga noorel tüdrukul) saadud papilloomiviirusinfektsioon. Papilloomiviiruseid on teada üle 100 erineva liigi, vähi seisukohalt tähtsamad — 16. tüüp, mis põhjustab emaka väliskaela limaskestast algavat vähki ehk lamerakulist vähki ja 18. tüüp, mis põhjustab emakakaelakanali limaskestast algavat vähki ehk adenokartsinoomi. Viimane on lamerakulise vähiga võrreldes agressiivsema kuluga.
85-90% emakakaelavähkidest on lamerakulised ja ülejäänud 10-15% on adenokartsinoomid.
Viirus tungib emakakaela limaskesta ja põhjustab seal rakumuutusi, mida saab diagnoosida rutiinsel günekoloogilisel uuringul võetava niinimetatud rakuproovi alusel (PAP-test). Neid muutusi nimetatakse vähieelseteks seisunditeks ja jaotatakse kolmeks. Umbes 50% naistest need muutused kaovad, see tähendab, et organism ise saab neist võitu, kuid ülejäänud 50% jäävad muutused püsima, mille foonil umbes 10-15 aasta jooksul areneb pahaloomune kasvaja.

Esimese vahekorraga on võimalik saada veel klamüüdiainfektsioon, mis on teatud tingimustel ka emakakaelavähki soodustavaks faktoriks.

Paljud noored neiud ja naised suitsetavad. Sigaretisuitsus sisalduv nikotiin on ohtlik mitte ainult kopsuvähi arengus, vaid ta muudab emakakaela limaskesta vastuvõtlikus haigustekitajatele.

Pikaajaline suukaudsete rasestumisvastaste pillide kasutamisel saadakse küll rasedust ärahoidev efekt, kuid rohkete seksuaalpartnerite olemasolul nakatutakse papilloomiviirusinfektsiooni ja emakakaelavähi oht on jällegi olemas.

Allikas: kliinikum.ee