1. Peanahk

Tõenäoliselt pesed oma pead regulaarselt ja tõenäoliselt kasutad liiga palju šampooni. Igpäevane peapesu šampooniga viib lisaks mustusele su peanahalt minema ka kasulikud ja tervislikud õlid, mis peanahale ja juuste kasvule hädavajalikud on.

Teine asi, mille vastu eksitakse, on see, et juuksed pestakse küll hoolega puhtaks, aga peanahk jääb unarusse. Rasu- ja higinäärmed, mida piisavalt ei koorita või masseerita, hakkavad kõõma tootma ning see ongi põhjus, miks su pea sügeleb, kui pesemata on.

Peapesu ajal peaksid vähemalt kaks minutit hoolega peanahka masseerima, et sinna kogunenud mustus ja toodete jäägid välja pestud saaks. Samuti tuleks peanahka pesukordade vahel masseerida, et vereringet ergutada ja sel moel rohkem vajalikke vitamiine ja toitaineid juusteni toimetada.

See, kui tihti peaksid šampooni kasutama, sõltub juuste tüübist. Väga rasused juuksed võivad tõesti üle päeva pesu vajada, kuid normaalsetele juustele piisab kahest korrast nädalas kindlasti.

2. Naba

Naba on ilmselt kõige rohkem hüljatusse jäetud kehaosa, aga see kindlasti ei peaks nii olema. Sissepoole tõmbunud naba on suurepärane bakterite kasvulava, sest seal on soe, pime ja niiske ning kogu see krempel võib tekitada üsna ebameeldiva lõhna. Hais võib märku anda nii bakteriaalsest kui pärmseenenakkusest.

Pese naba lihtsalt sooja veega puhtaks, aga kindlasti ära määri sinna kreemi või muid nahahooldusvahendeid.

3. Kõrvatagused

Kõrvatagused vajavad erihoolt, sest seal asuvad rasunäärmed, mis võivad sinna tekitada vastiku juustuhaisuga segu rasust ja higist. Kõrvade taha võivad šampoonijääkidest tekkida ka väga ebamugavad põletikulised komedoonid.

Kõige selle jälkuse vastu aitab hoolikas pesemine ja väga korralik kuivatamine — kõrvatagused ei tohi mingil juhul niiskeks jääda.

Muide, ka kõrvalestadesse tehtud augud võivad mädanema minna, kui sa nende eest hoolt ei kanna. Seetõttu pead puhastama nii auke kui kõrvarõngaid!

4. Keel

Keel on nagu käsn, mis imab endasse baktereid kõigest, mida sa suhu paned. Esimeseks märgiks, et suus on midagi valesti, ongi vastik hingeõhk, mis tekib bakterite kogunemisest. 50% halitoosist ehk halvast hingeõhust on põhjustatud keelele kogunenud mustusest.

Lihtne lahendus: iga hambapesu ajal pese puhtaks ka keel. Piisab tavalisest hambaharjast, aga müügil on ka spetsiaalseid keelepuhastusvahendeid.

5. Jalad

Enamik inimesi ei pese duši all käies oma jalgu, uskudes, et voolav vesi loputab nad korralikult puhtaks. Tegelikult tuleks jalgu korralikult küürida sama tihti kui nägu või hambaid, et seennakkusi eemal hoida. Küüri puhtaks, varbavahed ka, ja kuivata hoolega! Varbaküüsi lõika vähemalt iga kahe nädala tagant, sokke muidugi tuleb iga päev vahetada ja ära kanna ühte jalatsipaari liiga kaua!

Allikas: Power of positivity