Millised märgid viitavad valgupuudusele?

Pidev näksimise vajadus

Valgud mõjutavad veresuhkru taset, aeglustades verre imenduva suhkru ehk glükoosi taset. Valgupuudus võib seega kaasa tuua veresuhkru tõusu ja energia languse ning tekitada söögiisu. Valgurikas eine tekitab aga kauemaks ajaks täiskõhutunnet, kui toit, mis koosneb peamiselt süsivesikutest ja lipiididest ehk siis rasvadest, mille seedimine võtab rohkem aega.

Lihasnõrkus

Lihaskoe rakud ja kõõlused vajavad valke kasvamiseks ja taastumiseks. Valkude vähese tarbimise korral tekivad valud ja lihasnõrkus. Kauakestva valgupuuduse korral hakkab organism valke võtma energia tootmiseks.

Suurem vastuvõtlikkus haigustele

Immuunsüsteem tugineb suurel määral antikehadel ehk immunoglobuliinidel, tegemist on plasmavalkudega, millel on võime patogeene tuvastada ja kahjutuks teha. Valkude vähese tarbimise korral ja valguvaeguse puhul ei uuene antikehad piisavalt ruttu ja muudavad organismi vastuvõtlikumaks haiguste suhtes ning aeglustavad paranemist.

Juuste langemine ja triibud küüntel

Juuksed ja küüned koosnevad 97% keratiinist, tegemist on kiulise proteiiniga, mida organism sünteesib. Valguvaese toidu korral ei uuene juuksed korralikult ja sellele järgneb juuste hõrenemine. Lisaks tekivad küüntele triibud, küüneplaat muutub värvituks ja küüned ise kaotavad oma tugevuse.

Keskendumishäired ja uneprobleemid

Selliseid neurotransmittereid nagu serotoniin, noradrenaliin ja dopamiin, sünteesitakse kehas valkude aminohapete poolt. Valguvaene toit võib kaasa tuua väsimuse, tujumuutused, keskendumishäired ja uneprobleemid.