Põhjuseid mediteerimiseks on palju. Mediteerimine vähendab stressi ja aitab lõdvestuda. Mediteerides muutume teadlikumaks, mis aitab meil tunnetada elu sellisena nagu see tegelikult on, muuta oma harjumusi, elada lihtsalt ja rahulikult ja olla kohal kõigis oma tegemistes. Mediteerimine parandab keskendumisvõimet, mälu, enesekontrolli, akadeemilist sooritust jpm. Lisaks paranevad ainevahetus, hingamine ja vererõhk.


Viis nippi mediteerimisharjumuse tekitamiseks

Mediteerimiseks on väga palju erinevaid meetodeid. Selleks et alustada, ei pea tingimata lugema tarku raamatuid või sõitma India mägedesse. Mediteerimine on jõukohane meile kõigile, tuleb lihtsalt teada, kuidas see enda jaoks lihtsaks ja meeldivaks teha. Järgnevad viis nippi aitavad mediteerimise juurde teed leida.

1. Leia enda jaoks sobiv aeg ja käivitaja. Oluline ei ole konkreetne kellaaeg, valida võid näiteks hommikud peale tõusmist või lõunapausi. Harjumuse juurutamiseks loo seos nn käivitajaga, milleks on mõni igapäevane tegevus, nagu näiteks kohvijoomine või hambapesu.

2. Leia endale vaikne koht. Vahel on varajased hommikud parimad, enne kui teised kodused ärkavad. Samuti võid leida endale sobiva koha pargis või mõnes muus rahustavas keskkonnas. Ei oma tähtsust kus, niikaua kui sa võid seal istuda segamatult mõned minutid.

3. Istu mugavalt. Ära pööra liigselt tähelepanu sellele, kuidas sa istud, mille peal sa istud, mis sul seljas on jne. Kui see on sulle mugav, siis istu põrandal ristatud jalgadega, kui mitte, siis sobib samuti ka tool, peaasi et sa tunneksid end hästi.

4. Alusta vaid 2 minutiga päevas. Loomulikult suudaksid sa mediteerida kauem, aga harjumuse tekitamiseks on parem „koormuse" järk-järguline suurendamine. Mõne päeva pärast pikenda meditatsiooni aega 5-7 minutini. Mediteeri nii 7 päeva järjest. Seejärel 10 minutit 14 päeva järjest. Järgmine etapp on 15 minutit 21 päeva järjest ja lõpuks 20 minutit kuu aega järjest.

5. Keskendu hingamisele. Kui sa hingad sisse, jälgi õhku liikumas läbi oma ninasõõrmete, seejärel kõri, siis kopsude ja kõhu. Istu sirgelt. Kui sa hingad välja, tunneta õhu liikumist tagasi maailma. Kui sind aitab, siis loenda... üks - hingad sisse, kaks - hingad välja, kolm - sisse, neli - välja... seni kuni sa jõuad kümneni ning siis alusta otsast peale. Kui sa tabad oma meele ringi ekslemast, siis pööra sellele tähelepanu ja too seejärel meel rahulikult tagasi oma hingamise juurde. Korda seda protsessi mõne minuti jooksul.

Tee seda ühe kuu jooksul ja sul on kujunenud harjumus mediteerida igapäevaselt :)

Artikkel on koostatud Leo Babauta postituse põhjal: How to Meditate Daily.

Palun jaga meiega siin, millisel viisil mediteerid sina!