KALTSIUM

Juba mitmeid aastaid on paljud meist olnud veendunud, et kaltisum aitab luid tugevdada ja seepärast tuleks seda endale kahe suupoolega purgist sisse ajada. Viimased uuringud aga näitavad, et asi võib tegelikult vastupidine olla — kaltisum ei pruugigi jõuda luudesse, selle asemel hoopis hakkab see veresooni ja pehmeid kudesid ummistama ning seeläbi ka südamehaiguste riski suurendama. Samuti võib liigne kaltsiumi tarbimine suurendada neerukivide tekkeriski.

Oma igapäevase kaltsiumivajaduse saab inimene kenasti toidust kätte, tasub vaid rohelisi lehelisi, lõhet, sardiine, valgeid ube, mandled ja brokolit süüa.

E-VITAMIIN

Arvatakse, et E-vitamiin vähendab vähi- ja südamehaiguste riski. Halb uudis on see, et E-vitamiin võib sootuks vähki haigestumise riski suurendada. Samas pole hirmuks põhjust, sinu multivitamiinis sisalduv E-vitamiinikogus ei ole kindlasti tervisele ohtlik.

JOOD

Ükskõik, mida su naaber või sugulane sulle räägib — joodi tuleb tarbida ainult siis, kui arst seda ette kirjutab. Joodi liigne või liiga vähene tarbimine võib sinu kilpnäärmele suure karuteene teha ning läbi selle ka sina endale paraja pahanduse korraldada.

RAUD

Raud aitab sinu veres leiduvat hemoglobiini ja selle taset kontrollida ning õigel tasemel hoida. Samuti on see vajalik normaalseks rakkude tööks ja hormoonide sünteesiks. Küll aga ei tohiks endale ise aneemiku staatust külge kleepida, kui väsimus või jõuetus kimbutama hakkab. Liigne tarbimine teeb su maksale ja südamele halba.

B6-VITAMIIN

Kaheksa B-grupi vitamiini on organismi sujuvaks ja terveks töötamiseks lausa hädavajalikud. Need hoiavad ilusana meie naha, parandavad mälu ja on suureks abiks rasedatele. Küll aga tuleb meeles pidada, et ka nende tarbimine peaks olema vajaduspõhine. Liigne tarbimine on kehale mürgine. B6-vitamiini saab vajalikus koguses kätte toidust — tervisliku dieedi hulka kuuluvad tera-, juur- ja puuviljad, linnuliha ja kala sisaldavad piisavas koguses vajalikku ainet.

Allikas: Prevention