Parodontiit e hambapõletik on hammast ümbritsevate kudede haigestumine, mille kergemaid vorme esineb 40 protsendil inimestest. Esimeseks märgiks on igemete veritsemine.

Aja jooksul hävib põletiku tõttu hammast ümbritsev sidekude, hambad hakkavad loksuma ja nii võib neist ka ilma jääda. Siiani kasutusel olnud ravivõtete efektiivsemaks muutmiseks või ka parodontiidi ennetamiseks puudus meil teadmine vitamiin Q-st ehk koensüümi Q10 (CoQ10) mõjust.

Üks arst nimetas end dotsent Vihalemma soojendusbändiks ja rääkis enda kogemusest patsiendina, kes on parodontiidiravi ubikinooniga (CoQ10) ise läbi proovinud. Isegi nii edukalt, et soovitab sama ravi ka näiteks oma diabeetikutest patsientidelegi — siiani on kõik seda proovinud ka rahule jäänud. See on hästi mõjunud nii igemetele kui diabeetikute üldisele enesetundele.

Dotsent Vihalemm selgitas, et ubikinoon on oluline aine, mida vajatakse meie keha kõigis rakkudes. Teda leidub rakumembraanides ja sünteesitakse ka meie endi rakkude poolt. Tal on suur roll meie keha energiatootmises ja ta hoiab meie rakkude membraanid stabiilsena.

Piltlikult öeldes ei saa temata tegutseda meie keha jõujaamad — mitokondrid — ega püsi koos meie rakkude seinad. Väga palju sisaldavad ubikinooni meie ajurakud.

25-35 aastaselt hakkab aga keha enda rakkude ubikinooni sünteesi võime vähenema, samuti suurendavad mitmesugused haigused ubikinooni vajadust. Näiteks vajab keha rohkem Q10 kõrgenenud vererõhu, vere suurenenud kolesteroolisisalduse, ateroskleroosi, südamepuudulikuse, isheemia, lihaste düstroofia, neuro- ja kardiomüo-paatia puhul.

Külmatunne kätes ja jalgades annab märku vereringe ebaregulaarsusest ja energiavaegusest. Ka siin tuleb appi ubikinoon, mis energiatootmist suurendab. Tuleb vaid meeles pidada, et ubikinooni võetakse sisse hommikul või päeva esimesel poolel  — et see energiaallikas õhtuks liiga aktiivseks ei teeks.

Mõned ravimid — näiteks kolesterooli taset alandavad statiinid vähendavad ka ubikinooni moodustumist kehas ja seega tuleb ubikinooni statiiniravi puhul juurde võtta. Piisab 30 mg ubikinoonist päevas, et raviga kaasnevat energiapuudust tasakaalustada.

Jaapanlased jõudsid ubikinooni kasutamiseni veritsevate igemete ravikompleksis juba 30 aastat tagasi. Igemekude, mille valgud uuenevad umbes kolme kuu jooksul, peab kogu uuenemise jooksul ka piisavalt vitamiine ja mikrotoitaineid saama.

Siis tekitatakse põletikutekitajate vastu rohkem antikehi, headel bakteritel on parem põli ja varsti väheneb ka igemete veritsus, kuniks kaob täiesti. Tulemuseks on see, et hambatasku sügavus väheneb ja hambad püsivad kindlamalt paigal.

Messil kuuldust võiks teha kokkuvõtte: kui Teie igemed veritsevad ja hambad liiguvad, siis on viimane aeg hambaarsti külastada. Tema määrab oma raviprotseduuri(d), sest juba tekkinud hambakivi ei saa ilma arsti abita kuidagi ära. Kuid selle järgselt oleks hea oma igemeid turgutada CoQ õlikapslitega, et igemekoe rakud saaksid energiatootmiseks vajaliku ühendi ja ellujäänud kasulikud mikroobid saaksid oma elutegevuseks vajaliku vitamiini.

Algava igemepõletiku või parodontiidi korral võib ju alternatiivse abina proovida ubikinooni: 30 mg hommikul söögi ajal ja sama palju lõuna ajal. Võib-olla kuulute just nende hulka, keda CoQ veel avitab. Kui selle mikrotoitaine lisamine ei aita, pöörduge arsti poole.

Kes otsustab, et tahab toiduga seda raviks vajalikku kogust kätte saada, see peab sööma päevas ära 1,6 kilo sardiine, makrelle, heeringat või 3,2 kilo loomaliha, saades ühtlasi üle 4000 liigse kilokalori “omanikuks”. Mõistlikum on ikka kapsleid kasutada.