Et talv võimalikult terve ja reipana üle elada, võiks juba hilissügisel teha ühe umbes kuuajalise polüvitamiinikuuri, siis mõni kuu vahet pidada ning kevadel kuuri korrata. C-vitamiini võiks võtta sügisest hiliskevadeni välja, kogused olenevad vanusest, tervislikust seisundist, eluviisidest jm. Näiteks suitsetajad vajavad rohkem C-vitamiini. Osa arste soovitavad talve jooksul ühte, aga sel juhul umbes kahe kuu pikkust polüvitamiinikuuri.

Üle pingutada ei maksa siiski ka vitamiinide ja mineraalainetega, mõni on pikemaajalisel tarvitamisel lausa kahjulik. Apteegiriiuleil seisab vitamiine ja mineraalaineid purkide kaupa, enne valiku tegemist on mõistlik konsulteerida oma perearsti või apteekriga ning kindlaks teha purgi sisu koostis — millist seal leiduvatest ainetest just teie organismile parajasti vaja oleks ning millest peaksite ehk hoopis hoiduma. Küsida tasub sedagi, kui palju korraga ning kui pikka aega järjest oleks mõistlik midagi tarvitada.

Alljärgnev mõningate vitamiinide ja mineraalainete tutvustus on koostatud Earl Mindelli “XXI sajandi vitamiinipiibli” põhjal.

VITAMIINID

A

Takistab kanapimedust, parandab nägemist ja aitab ka teiste silmahaiguste vastu, tugevdab vastupanuvõimet hingamisteede kaudu saadud nakkustele, aitab immuunsüsteemil paremini funktsioneerida, soodustab kasvamist, aitab tugevdada luid, tervendab nahka, juukseid, hambaid, igemeid.

Looduslikud allikad: kalamaksaõli, maks, porgandid, aprikoosid, spargel, brokoli, melon, lehtkapsas, kõrvits, arbuus, munad, piim.

Üleannustamisel võib esile kutsuda mürgistuse. Kui toidus on piisavalt maksa, porgandit, spinatit, siis lisaannuseid pole vaja. Ravimite tarvitamisel väheneb A-vitamiini tarve.

B

Ülemäärased annused organism eritab.

B-grupi vitamiine soovitatakse võtta koos. Stressis inimene vajab rohkem B-grupi vitamiine.

B1

Soodne mõju närvisüsteemile ja stressiseisundis. Soodustab kasvu. Parandab süsivesikute seedimist, hingeseisundit, tagab närvisüsteemi, lihaste ja südame normaalse funktsioneerimise.

Looduslikud allikad: õllepärm, pruun riis, nisuidud, sojaoad, munakollased, kala, kaerajahu, maapähklid, lahja sealiha, enamus köögivilju, kliid, piim.

Keetmine hävitab kergesti B1. Suitsetaja, alkoholitarbija ja magusasõber vajab rohkem B1-vitamiini.

B2

Hävineb kergesti valguse käes. Stressi puhul vajadus suureneb. Tervendab nahka, küüsi, juukseid. Aitab kõrvaldada haavandeid suus, huultel, keelel. Parandab nägemist, leevendab silmade väsimust.

Looduslikud allikad: mandlid, piim, maks, neer, juust, rohelised lehtköögiviljad, kala, munad, oad, seened.

Ravimeid võttes vajadus B2 järele suureneb.

B3

Vajalik terve närvisüsteemi ja aju funktsioneerimiseks. Parandab seedimist ja siseelundite tegevust. Annab nahale tervema väljanägemise, aitab ära hoida ja leevendada migreeni.

Parandab vereringet ja alandab vererõhku, peatab kõhulahtisust, vähendab peapööritust ja kohinat kõrvades, aitab kõrvaldada suuhaavandeid ja halba hingeõhku.

Looduslikud allikad: kala, maks, õllepärm, nisuidud, munad, röstitud maapähklid, valge linnuliha, avokaadod, datlid, viigimarjad, kuivatatud ploomid.

Üleannustamine võib kutsuda esile podagra atakke inimestel, kel on kalduvus sellele haigusele.

B6

Vähendab südamehaiguste ohtu, tugevdab immuunsüsteemi, aitab vältida närvilisust.

Looduslikud allikad: õllepärm, nisukliid, nisuidud, maks, kala, kapsas, munad, kaer, maapähklid, kreeka pähklid.

Üleannustamisel võib põhjustada neuroloogilisi häireid.

B12

Aitab ära hoida kehvveresuse teket, vähendab südamehaiguste ohtu, soodustab kasvu, suurendab energiat, hoiab närvisüsteemi korras.

Looduslikud allikad: põhiliselt loomne toit (maks, loomaliha, sealiha, munad, piim, juust, kala).

C

Soovitatav ööpäevane kogus on 60 mg. Üks sigarett hävitab 25–100 mg C-vitamiini. Parandab haavu, tugevdab immuunsüsteemi, aitab ära hoida nakatumist viirushaigustesse ja vähendada vere kolesteroolisisaldust jm.

Looduslikud allikad: mustsõstrad, brokoli, kapsas, greip, sidrunid, apelsinid, maasikad, tomatid, lillkapsas, kartulid, paprika.

D

Omandatakse päikesevalguse või toiduga. D-vitamiini puudus soodustab hammaste lagunemist, luude pehmenemist, rahhiiti ja osteoporoosi.

Looduslikud allikad: tursamaksaõli, sardiinid, heeringas, lõhe, tuunikala, piim. Üleannustamisel mürgistuse oht.

E

Aitab kauem noorena püsida, suurendab vastupidavust, leevendab väsimust jm.

Looduslikud allikad: mandlid, nisuidud, sojaoad, taimeõli, pähklid, lehtköögiviljad, spinat, terved viljaterad, munad.

Ei tohi võtta korraga preparaatidega, mis sisaldavad raudsulfaati. Menopausijärgselt soovitatakse E-vitamiini rohkem manustada.

MINERAALAINED

Kaltsium

Säilitab tugevad luud ja terved hambad, vähendab luukao ja -murdude ohtu, leevendab unetust, aitab organismil paremini rauda omastada.

Kaltsiumipuudusest võivad tekkida rahhiit, luupehmus, osteoporoos.

Looduslikud allikad: piim ja piimatooted, juust, sojaoad, sardiinid, lõhe, maapähklid, kreeka pähklid, päevalilleseemned, lehtkapsas, brokoli.

Palju fosforit sisaldavad karastusjoogid viivad organismist kaltsiumit välja.

Kroom

Aitab alandada vererõhku, toimib suhkruhaigust tõrjuvana. Kroomi on kiidetud ka seetõttu, et see aitab vähendada magusaisu.

Looduslikud allikad: vasikamaks, nisuidud, õllepärm, kanaliha, kala, piimatooted.

Raud

Aitab ära hoida kehvveresust ja väsimust, annab nahale hea jume, aga liiga palju rauda veres võib soodustada südamehaiguste ohtu, eriti meestel.

Looduslikud allikad: sealiha, loomaliha, maks, kartulijahu, kuivatatud virsikud, munakollased, pähklid, oad, spargel.

NB! Täiskasvanute doosid võivad olla lastele ohtlikud.

Suurtes kogustes kohvi ja tee joomine takistab raua imendumist organismi. Menopausijärgselt organism lisarauda tõenäoliselt ei vaja.

Magneesium

Vajalik C-vitamiini ja mõne mineraalaine imendumiseks organismi. Oluline närvide tõhusaks funktsioneerimiseks. Aitab stressi ja depressiooni vastu, rasva põletamisel ja energia produtseerimisel, hoiab hambad terved.

Looduslikud allikad: jahvatamata teravili, viigimarjad, mandlid, pähklid, seemned, tumerohelised köögiviljad, banaanid, kala.

Suured kogused magneesiumi osutuvad pikemaajalisel tarvitamisel kahjulikuks, eriti kui samal ajal liialdada ka kaltsiumi ja fosforiga või kui neerud ei funktsioneeri korralikult.

Kaalium

Toimib koos naatriumiga reguleerimaks organismis vee tasakaalu ja normaliseerimaks südame rütmi. Nii vaimne kui ka füüsiline pinge võivad põhjustada kaaliumikaotust.

Soodustab mõttetegevust, varustades aju hapnikuga, aitab organismil jääkidest vabaneda, alandab vererõhku. Madal kaaliumitase veres võib põhjustada kofeiini- ja maiuseihalust.

Looduslikud allikad: tsitruselised, tomatid, rohelised lehtköögiviljad, mündilehed, päevalilleseemned, banaanid, kartulid.

Suurtel kohvijoojatel tekkiv väsimus võib olla tingitud kaaliumipuudusest. Ka alkoholi ja magusaga liialdajatel ning madala veresuhkru taseme korral on tõenäoliselt organismis kaaliuminappus. Raamatu autor soovitab siis rohkelt rohelist köögivilja süüa. Üleannustamisel võib põhjustada mürgistust.

Seleen

Toimib hästi koos E-vitamiiniga. Mehed vajavad seleeni rohkem. Aeglustab vananemist, vähendab südamehaiguste ja insuldi ohtu, pakub kaitset vähi vastu, leevendab menopausivaevusi.

Looduslikud allikad: mereannid, neerud, maks, nisuidud, kliid, tuunikala, sibulad, tomatid, brokoli, küüslauk, kana.

Ettevaatust üleannustamisega — suured kogused võivad osutuda toksiliseks.