Oleme ju nii suure kannatamatusega oodanud sooje päikeselisi päevi. Ja kui need viimaks kätte on jõudnud, ei tunne me end sugugi energilisena. Selle asemele on tulnud hoopiski nõrkus ja unisus… Lisaks veel halb tuju, naha- ja juuste probleemid. Sellised hädad on organismi loomulik reaktsioon aastaaegade vahetusele. On ju vaja aega, et üle minna talviselt rütmilt kevadisele. Enesetundele mõjuvad ka õhuniiskuse, õhurõhu ja temperatuuri muutused.

Selle kõigega on võimalik hakkama saada, kui korvad vitamiinide ja mineraalide puuduse. Energiat lisab päike ja värske õhk, samuti füüsilised koormused. Kui aga mõne nädala pärast tunned ikka samasugust nõrkust ning probleemid pole kadunud, tuleb sammud arsti juurde seada. Võimalik, et halb enesetunne polegi avitaminoosi tagajärg, vaid hoopis signaal haigusest, mida sa ei tea.

Juuksed langevad välja

Kammides kaotad nüüd juukseid rohkem kui tavaliselt. Sa leiad neid riietelt ja voodist. Miks? Juuksed on tundlikud temperatuuri ja niiskuse suhtes. Talvine külm ja üleköetud ruumide kuiv õhk ei mõjunud neile just kõige paremal moel. Sooja mütsi all on nad muutunud tuhmiks ja habrasteks. Et juuksed uuesti „ellu ärkaksid“, tuleb nende eest hoolitseda — vastava hoolduse ja ka hästi valitud toidu abil. Kasuta šampoone ja palsameid, mis taastavad juuste struktuuri ja tugevdavad juuksejuuri. Ka ise saab valmistada spetsiaalse segu juuste tugevdamiseks: vala 100 g kuivatatud tüümianile liiter vett ja kuumuta aeglasel tulel, kuni pool veest on aurustunud. Kurna tõmmis hoolikalt, kalla pudelisse ja hõõru sellega iga päev peanahka.

Toidulaual peaksid kindlasti olema juuste seisundile positiivselt mõjuvad mineraalide ja vitamiinide poolest rikkad toiduained. Sa vajad tsinki (täisteraleib, munad, aedoad, kõrvitsa- ja päevalilleseemned), rauda (maks, punane liha, kaunviljad). Juustele on head ka B1 grupi vitamiinid, eriti biotiin (munakollane, kreeka pähklid, arahhis, sardiinid, mandlid).

Kui 4-5 nädalat pärast ravimist langevad juuksed ikkagi välja, siis ei tasu otsida põhjust kevadväsimuses. Sellised probleemid tekivad ka kilpnäärme haigestumise puhul. Kui seda kinnitab analüüs, siis soovitab endokrinoloog vastavaid ravimeid.

Igemed veritsevad

Kui pesed hambaid, siis su igemed veritsevad. Põhjuseks võib olla selliste vitamiinide puudus, milledest sõltub vere hüübimine. Kui tarvitasid talvel palju antibiootikume, siis võib organismis olla puudus K-vitamiinist. Osaliselt saame seda toidust, kuid seda toodab ka seedetrakt. Antibiootikumid hävitavad kasulikke baktereid, mis omakorda vastutavad K-vitamiini tootmise eest.

Igemete veritsuse põhjuseks võib olla ka veresooni tugevdava C-vitamiini puudus. Organism ei suuda seda iseseisvalt toota, seetõttu peab seda saama toidust. Talvel saame C-vitamiini vähe, sest selle kõige hinnalisemad allikad — värsked puu- ja köögiviljad — on meile kättesaadavad vaid piiratud kogustes. Mahlades ja džemmides on vaid 40-60% C-vitamiini.

Igemete veritsuse puhul aitab suu loputamine salveitõmmise või äädikaga (1 tl 3%-list äädikat klaasi vee kohta). Tuleks jälgida, et toidus oleks K-vitamiini (tomat, spinat, spargelkapsas) ja C-vitamiini (petersell, maasikad, redise idud, soja).

Kui on aga märgata igemete paistetust, punetust ning valutundlikkust, ära lükka edasi käiku hambaarsti juurde. Sagedased veritsused võivad anda tunnistust parodontiidist. See on aga tõsine haigus, mis võib endaga kaasa tuua hammaste väljalangemise. Stomatoloog eemaldab hambakivi ning kirjutab välja põletikuvastased loputusvedelikud ja salvid.

Unisus

Hommikul ei jaksa sa voodist tõusta ega suuda ilma tassi kohvita päriselt ärgata ning kogu päeva kipub tukk peale. See on tüüpiline kevadise kriisi nähtus. Talvel jäi puudu päikesevalgusest, seetõttu eraldas aju rohkem melatoniini (unehormooni). Nüüd harjub ta tasapisi jälle valgusega ning lülitub ümber, et seda hormooni vähem toota. Organismi jaoks on šokk ka üleminek talveajast suveajale.
Pahatihti on aga unisus tingitud B-grupi vitamiinide vähesusest. Seetõttu söö täisteraleiba, köögivilju, putrusid, mune ja juustu. Kui tunned unisust, võid mõned minutid tugevasti pead ja kaela masseerida. See parandab vereringet ja teeb reipamaks.

Kui aga unisus ja kontsentratsioonihäired ei lähe mööda, lisaks on sul veel ka kogu aeg käed ja jalad külmad ning puhuti käib pea ringi, siis mõõda oma vererõhku. Halva enesetunde põhjustajaks võivad olla selle liiga madalad näitajad. Vererõhu viivad alla istuv eluviis ja stress.
Alanenud vererõhu põhjuseks võivad olla ka hormonaalsed kõrvalekalded, aneemia või südame-veresoonkonna häired. Kui sa minestad ning su pea käib alatasa ringi, siis oleks parem arstiga konsulteerida. Ta laseb teha analüüsid ning võimalik, et kirjutab välja ka vastavad ravimid. Joo 2-3 liitrit vett päevas, see täidab veresooni ning tõstab vererõhku.

Väsimus

Talvel veetsid palju aega kodus teleri või arvuti ees. Et oma tuju parandada, lubasid endale maiustusi. Nüüd siis näed tulemusi: mitte just hea füüsiline vorm ja liigsed kilod. Et seda kõike normi viia, tuleb hakata sportima. Sellega peab aga alustama järkjärgult. Tee algust igapäevaste pooletunniste jalutuskäikudega. Liikumine värskes õhus mitte ainult ei paranda su vormi, vaid võimaldab organismil rohkem hapnikku saada, tugevdab vereringet.
Isegi kui alustad kaalust alla võtmisega, püüa oma toiduratsioon koostada võimalikult mitmekesine. Loobu maiustustest. Päevase energia saad täisteratoitudest, kliidest, pruunist riisist, tatrapudrust. Vitamiinide ja mineraalide puudust korvavad puu- ja köögiviljad (kuni pole hooajalisi, söö külmutatuid).

Kui väsimus ei lähe mööda, võib see olla II tüübi diabeedi tunnuseks. Kõrgest veresuhkru tasemest annavad tunnistust kuiv ja kihelev nahk ning sagedased põiepõletikud. Kui arst kahtlustab sul diabeeti, siis laseb ta teha vere- ja uriinianalüüsid.

Lõhed suunurkades

Need võivad anda märku immuunsüsteemi nõrgenemisest ja B2 vitamiini puudusest. Sageli tekivad lõhed pärast pikaajalist ravi antibiootikumidega. Joo keefiri, hapupiima, söö juustu, rukkileiba, subprodukte, liha, mune ja rohelisi köögivilju. Kui aga lõhed ilmuvad suunurkadesse uuesti, siis võib selle põhjuseks olla aneemia. Kõige sagedamini tekitab seda rauapuudus.
Et kõhklusi hajutada, mine ikkagi arsti juurde. Aneemiat on tarvis ravida, kuna see võib põhjustada südame-veresoonkonna haigusi. Samuti nõrgeneb aneemia tõttu immuunsüsteem, kuna raud on hädavajalik selle õigeks funktsioneerimiseks.

Allikas: Planeta Ženštšinõ

Hea lugeja, kas sina tunned kevade saabudes väsimust või on tegemist pigem n-ö ülespuhutud teemaga?