Kahjuks pole veenilaiendid oma teha. Neid mõnel on, teisel ei ole. Süüdi on kõigepealt pärilik eelsoodumus — osal inimestel on juba loomu poolest veenide seinad nõrgad, kipuvad välja venima. Enamalt jaolt põevad veenihaigusi naised, mõnel tekivad jalaveenide laiendid peale sünnitust, aga neid soodustab ka selline töö, mis on seotud pikaajalise seismise või istumisega.

Teatavasti pumpab süda verd arterite kaudu mööda keha laiali, ja veenid toovad vere jälle südamesse tagasi. Jalad jäävad südamest küllaltki kaugele, ning et veri jalgadesse pidama ei jääks, on jalaveenides klapid, mis ei lase verel allapoole voolata. Käimisel säärelihased suruvad verd mööda veene üles, klapid ei lase sellel tagasi voolata ja südamel on kergem verd ringi ajada. Aga kui lihased ei tööta, jääb sääreveenidesse rohkem verd pidama, veenid venivad välja, tagasivooluklapid enam korralikult ei sulgu ja pikapeale arenevad välja kroonilised veenilaiendid.

Väiksemad laiendid on enamasti iluviga

Väiksemad naha-aluste veenide laiendid on enamasti iluviga, naha pinnal on näha sinetavad ämbliku moodi veenipõimikud, need ei valuta, pole ohtlikud ja ravida neid kas ei osata või ei viitsita. Kosmeetilistel kaalutlustel on neist võimalik lahti saada. Selleks kasutatakse skleroteraapia meetodit — süstitakse laienenud veenidesse ravimit, mille toimel veeni seinad kokku kleepuvad. Ja veene on inimesele sellise varuga antud, et võib teisi lõigata, välja tõmmata ja näiteks südame veresoonte operatsiooni puhul varuosadeks kasutada.

Ka see, kui laienenud ja käänulised veenid läbi naha kumavad, pole veel otseselt ohtlik, ja ilu, nagu teada, on vaataja silmades. Aga kui jalad kipuvad väsima, tekivad lihaste tõmblused, naha muutused ja valud, siis tuleb tõsiselt ravima hakata. Eriti kui lisandub veenipõletik, sest see võib lõppeda halvasti paranevate haavanditega. Veenist, mis juba korra oli põletikus, oleks kõige targem loobuda, asja tast niikuinii ei saa.

Eriti ohtlik on põletik veenilaiendis, sest seal tekib verehüübeid ehk trombe. Niikaua kuni tromb paigal istub, pole häda miskit. Aga võib ka veeniseina küljest lahti rebeneda ja siis kannab verevool trombi südamesse, kus ta teeb kohapeal suurt pahandust, ja mõnikord ka südamest edasi — kopsuarterisse, kuhu ta jääb kinni nagu kork pudelikaela, tulemuseks on vereringe seiskumine ja silmapilkne surm. Sellepärast tuleb veenilaiendi põletikku suhtuda teatud ettevaatlikkusega. Mingil juhul ei tohi põletikulist veenilaiendit masseerida, ei taha ta ka päikesevalgust ega kuuma vett, füüsilisest pingutusest ja raputamisest tuleks ka igal juhul hoiduda.

Trombide vältimiseks salvid ja geelid

Trombide vältimiseks kasutatakse salve ja geele, mis sisaldavad hepariini — vere hüübivust vähendavat ainet. Neid on mitmes headuses ja hinnas, vahe on toimeaine sisalduses. Hepariin läbib naha kontsentratsioonis alates 300 ühikut 1 grammi kohta, odavamad salvid sisaldavad toimeainet vähem ja on mõeldud väikeste pindmiste veenilaiendite raviks.

Praegu müügil olevatest geelidest on kõige suurema toimeaine sisaldusega Lioton 1000 Gel, milles hepariini 1000 ühikut grammi kohta. Lioton imendub kiiresti ja sügavale, vähendab verehüüvete tekkimise ohtu, on põletikuvastase toimega, leevendab valu ja turseid. Kantakse veenilaienditele 3 — 10 cm paar korda päevas. Sisse hõõruda pole vaja, põletikulist veenilaiendit nühkida ei tohigi. Geel on värvitu, riideid ei määri ja ainult päevitamisega tuleb ettevaatlik olla — läbipaistev geelikiht koondab päikesekiiri ja need võivad nahka põletada. Liotoni müüakse apteegis retseptita, kuid sellegipoolest on tegemist ravimiga, järelikult tuleb kaasasolev infoleht läbi lugeda ja kui tekib probleeme, siis apteekri või arsti käest küsida.

Et veenilaiendeid ei tekiks, peab rohkem liikuma. Ei tohi üle tunni paigal istuda, vahepeal tuleb püsti tõusta ja kasvõi paar ringi ümber laua tammuda, et vereringet virgutada. Kellel püstijala töö, sel tuleb kasuks pärast tööpäeva väike jalgsimatk — kasvõi säästumarketile ring peale teha. Jalgrattasõit, sörkjooks ja muu tervisesport on paikse tööga inimesele kindlasti vajalik. Kodus istudes on kasulik ameeriklase kombel jalad lauale tõsta, muidugi juhul, kui vastas pole kedagi suppi söömas. Ja suvel on väga hea rannavees käimine-jooksmine, saab säärelihastele koormust ja veenidele kerget massaaži.

Abi annavad ka veenisukad

Algavate veenilaiendite puhul on abi veenisukkadest. Need maksavad küll tavalistest sukkadest mitu korda rohkem, aga peavad ka kümme korda kauem vastu. Veene kokku suruvad ja säärelihaseid toetavad elastiksukad aitavad müüjatel-juuksuritel jalgade väsimist ära hoida.

Operatsioonid jalaveenidel on tänapäeval lihtsad ja ohutud, tehakse paikse tuimastusega, koju lastakse samal päeval ja nädala pärast võetakse õmblused maha. Nüüd kasutatakse õmbluste asemel kleeplinti, see jätab väiksemad armid ja tulemus on esteetilisem. Mis pole sugugi tähtsusetu — naisele on jalad majapidamises vajalikud liikumisvahendid, aga meeste arvates on naistel jalad all enamjaolt selleks, et neile tänaval uudishimulikult järele vahtida. Nii on looduse poolt ette nähtud, järelikult tervislik.

Loe veel: