Yacoon ehk söödav jakoonijuur (Smantallius sonchifolius) kuulub päevalilleliste sugukonda. Seda 2,5 meetri kõrguseks kasvavat taime kasvatatakse peamiselt Andides, 2000-2800 meetri kõrgusel. Toiduks kasutatakse jakooni juurt ja seda leidub kuni 20 erinevat sorti, värviga kollakasrohekast kuni lillani. Kohalikud põliselanikud kasutavad juurikat nii jõuvarude taastamiseks peale põllutööd kui ka seede- ja kuseelundkonna probleemide korral.

PREBIOOTILISTE OMADUSTEGA MAGUSTAV JUUR

Jakooni juure prebiootilised omadused on leidnud ka teaduslikku tõestust ning Ameerikas müüakse toidulisandina puhast jakooni juure pulbrit kapslites. Siinkohal on paslik meenutada, mis eristab prebiootikume probiootikumidest – sarnase kõlaga sõnad tähistavad mõlemad toiduaineid, mis on kasulikud meie soolestiku mikrofloorale.

Me kõik teame, et seedesüsteem vajab takistusteta toimimiseks nn. “häid kõhubaktereid”. Nende bakterite tegevus võib häiruda antibiootikumide ehk bakterikolooniaid hävitavate ravimite tarbimise ajal, pingelisel ja stressirohkel perioodil või vale toitumise korral. Heade kõhubakterite tegevust saab aktiveerida kasulike bakterikultuuride tarbimisel toidulisandina ning juba olemasolevate heade bakterite toitmise teel. Probiootikumid on preparaadid, mis sisaldavad inimorganismile omaseid baktereid ning mis suudavad soolestikus elades ning paljunedes tagada meile normaalse seedimise.

Prebiootikumideks nimetatakse bakterite ainevahetuseks vajalikke ühendeid sisaldavaid toiduaineid, mille roll on suurendada kasulike bakterite hulka jämesooles ja realiseerida seeläbi probiootikumide kasulikke toimeid. Just nimelt ühest sellisest ühendist – fruktooligosahhariidist – saab jakoonijuur oma magususe. Seetõttu toetab ja taastab jakoon mao ja sooletrakti mikrofloorat.

SOBIB DIABEETIKUTELE JA SALENDAB

Tundub uskumatu, kuid jakoonijuur aitab oma magususest hoolimata kaasa kaalu alandamisele ning väidetavalt alandab isegi veresuhkru taset. Korea teadlaste uuring, mis avaldati 2009. aasta juunis ajakirjas “Biomolecole & Therapeutics”, tõestas, et jakoonijuure ekstrakt vähendas märgatavalt glükoosi taset suhkruhaigete rottide veres. Lisaks avaldas juure ekstrakt puhastavat mõju pankreasele.

Juure kaalu alandavad omadused jõudsid aga üldsuseni tänu kuulsale Dr. Ozile, kes pühendas sellele ühe oma saadetest. Dr. Ozi saates läbi viidud katse näitas, et 40 naisest, kes tarvitasid jakooni ilma oma toitumis- ja trenniharjumisi muutmata, vähenes kaal märgatavalt 29 naisel. Selle omaduse võlgneb juurikas taas kord fruktooligosahhariididele ning kõrgele kiudainete sisaldusele.

Fruktooligosahhariidid, mis on oma olemuselt seedimatud suhkrud, läbivad seedetrakti sinna imendumata. Seega saab jakoonist kätte maitse, ent mitte kaloreid. Lisaks on jakoon väga suure kiudainete sisaldusega, mis tekitab täiskõhutunde. Juure salendavaid omadusi kinnitavad ka mitmed teised uurimistööd, näiteks “Clinical Nutrition” artikkel aprillis 2009 uuris gruppi naisi, kes kasutasid jakoon juure siirupit 120 päeva järjest. Nimetatud ajavahemiku möödudes oli valdaval enamusel vähenenud nii kehakaal kui ka rasvaprotsent.

JAKOONI TEISED KASULIKUD OMADUSED

Mineraalainetest sisaldab jakoon kaaliumit, kaltsiumit, fosforit, rauda ning aminohappeid. Selles leidub ka mitmeid antioksüdante, mis suurendavad organismi vastupanuvõimet. Teaduslikult on tõestatud jakoon juure omadus soodustada kaltsiumi imendumist – seega on juurel positiivne mõju luustiku tervisele. Lisaks aitavad jakoonis sisalduvad ained sünteesida B-grupi vitamiine. Kasulike omaduste uurimisala on lai ning viimased uuringud keskenduvad hoopis jakoon juure võimele alandada halva kolesterooli ja triglütseriide taset veres.

Jakoonijuur võib abiks olla ka urineerimishäirete ja vedelikupeetuse korral, kuna väidetavalt suurendab see uriini teket neerudes ning selle eritumist. Rahvameditsiinis kasutatakse juurikaleotisi neerukivide eemaldamiseks loomulikul teel ja viljakuse suurendamiseks meestel (nimelt aitavat juur suurendada meestel spermatosoidide arvu). Need viimased kasutusalad ei ole muidugi veel mingeid teaduslikke kinnitusi leidnud.

Kindel on aga see, et jakoon on viimastel aastatel jõudnud mitmete teadlaste huviorbiiti ja võib arvata, et tulevikus tehakse sellest ka mitmeid ravipreparaate ja toidulisandeid.

Bio4You poodides on jakoonijuur saadaval pulbri ja siirupina. Viimastel andmetel ei ole Euroopa Liidu rangete seaduste tõttu juure enda importimine Euroopasse lubatud.

JAKOON PULBRI KASUTAMINE

Kõige lihtsam ja kiirem on kasutada pulbrit lihtsalt veega segatult, enne sööki. Jakoon pulber seguneb veega hästi, kuid veidi aja pärast tekib pealispinnale lahustumatu kiht osakesi – need ongi jakoonis leiduvad kasulikud ained. Umbes 15 minuti pärast muudab vesi värvi, kollasest roheliseks.

1-2 teelusikatäie jakoon pulbri segamine veega kaks korda päevas enne sööki peaks aitama kaasa kaalu alandamisele, toetades samal ajal soolte mikrofloorat ja seedimist. Kuna fruktooligosahhariidid on temperatuuritundlikud, siis ei ole soovitatav teha pulbrist teed või kasutada seda kuumades toitudes või jookides.

JAKOON SOBIB KA LASTELE

Jakooni pulbrit võib anda lastele, näiteks jogurtiga segatult. Eriti meeldib lastele jakooni ja baobabi pulbri segu. Mõlemad taimepulbrid on prebiootiliste omadustega, baobab on lisaks looduslik multivitamiin. Kakao armastajad võivad segusse lisada ka toorkakaod või kaarobipulbrit. Kõige paremini sobivad taimepulbrid vaniljejogurtiga. Kui vaniljejogurtit käepärast ei ole, saab seda teha ise, lisades maitsestamata jogurtile magustajat ja vaniljekauna pulbrit.

Pulber sobib loomukult ka smuutidesse ja hommikusöögihelvestega. Meie laste lemmikjogurtid ja mõned muud meie proovitud retseptid leiad siit. Inglise keele oskajatele inspiratsiooniks veel mõned retseptid siin, siin ja siin. Mõnusat katsetamist!

Kasutatud materjalid:

http://www.yacon.it/

http://www.betternutritionlabs.com/it/prodotto/yacon-xl/

http://www.agroindustriasosho.com/yaconraw.html

https://yacon.wordpress.com/about/

http://bryanking.net/what-is-yacon-and-what-can-it-do-for-weight-loss/

Allikas: Bioblogi