1. Sa vaatad diivanil pooleldi lamasklevas asendis telekat

Kui sa pikemat aega diivanil vedeled ja oma lihaseid ei liiguta ega venita, siis see võib lõppeda alaseljavaluga. Aitab see, kui korra poole tunni jooksul (näiteks reklaamipauside ajal) tõused püsti ja sirutad ja teed kerge plankinguseeria — paar-kolm korda 30 sekundit väikeste vaheaegadega.

2. Sa suitsetad

Suitsetamine ahendab veresooni, nii et veri ei saa enam mööda keha nii vabalt voolata kui oleks tarvis. Ka selgroo verevarustus halveneb ja see põhjustab põletikulist reaktsiooni ja valu. Siin pole muud ravi kui suitsetamisest loobumine.

3. Sul on mõne teise kehapiirkonnas vigastus

See on n-ö ülekantud valu, mis kiirgab ühest kohast teise ja mõnikord ongi seda just teises, just mittevigastatud kohas, rohkem tunda. Puusa- või vaagna vigastus, kasvõi verevalum, rääkimata siis luumurrust, kiirgab väga tõenäoliselt just alaselga. Samuti kiirgab erinevatel põhjustel tekkinud kõhuvalu selga. Pimesoole- või neeruvaagnapõletik võibki alguses tunda anda just alaseljas. Kui seljavalule lisaks on sul ka palavik ja tuimus või nõrkus seljas ja jäsemetes, tuleb kindlasti arsti poole pöörduda.

4. Sul on depressioon

Hiljutisest uurimusest selgus, et depressiooni ja seljavalu vahel on seos. Depressiooni või ärevushäirete all kannatavatel inimestel esines 1,6 korda rohkem alaseljavalu. Põhjus on selles, et stress tekitab lihastesse pinget ja eriti kajastub see alaseljas. Selle vastu aitab mediteerimine. Keskendumine aitab lihaseid lõdvestada. Lihtsalt keskendu sisse- ja välja hingamisele, ole hetkes ja ära lase ennast välisel segada.

5. Sa treenid liiga suurte koormustega

Liiga raskete raskuste tõstmine põhjustab lihaste liigset koormust ja seljavalu. Sa ei pruugi treeningu ajal arugi saada, et sa üle pingutad — selg võib tunda alles tunde pärast trenni. Kui valu järgmiseks päevaks möödub, on kõik siiski kontrolli all. Aga kui selg annab tunda veel mitu päeva pärast treeningut, mine järgmise trenni asemel arsti juurde.

6. Sul on põiepõletik või neerukivid

Põie- ja neeruhaigused panevad tavaliselt valutama nii kõhu kui selja, aga mõnel juhul kiirgab valu tugevamalt just selga. Neerukivid tekitavad eriti suurt valu, sest nad blokeerivad vedeliku äravoolu neerust. Mine ruttu arsti juurde, kui nende haiguste kahtlus on.

7. Sul on mingi diagnoosimata terviseprobleem

Alaseljavalu võib veel olla osteoporoosi, kõhupiirkonna aneurüsmi, põie- ja emakakaelavähi ja isegi kopsuvähi  tundemärk. Kui seljavalu kimbutab nii tihti, et segab elu, siis tuleb läbida põhjalik terviseuuring, et saada diagnoos. Röntgen ja kompuuterdiagnostika on ilmselt esimesed protseduurid, kuhu su arst sind saadab.

8. Põhjus on su käekott või su pesu

Kui kannad pidevalt rasket kotti ühel õlal, võib ka see selja tasakaalust välja viia ja valu tekitada. Variant on kanda kotti kordamööda mõlemal õlal või lihtsalt mitte tassida nii raskeid asju endaga kaasas. Ka korrigeeriv pesu võib seljavalu tekitada, kui ta on liiga väikeses suuruses ostetud.

Allikas: Woman’s Day