Õun ennetab südamehaigusi

Kuigi õun ei sisalda väga palju seedimiseks vajalikke kiudaineid, muutuvad need kiudained kombineerituna teiste õunas sisalduvate toitainetega tervisele kasulikuks koosluseks, mis on ennekõike oluline lipiidide ehk rasvade koostisosade sisalduse reguleerimiseks ja alandamiseks veres, ennetades südamehaigusi ning mõjudes hästi südame-veresoonkonnale.

Lihaste toonuseks ja naha tervise heaks

Õunas leidub pea kõiki toitained, mineraalaineid ja vitamiine. Õun sisaldab päris palju kaaliumi, mida on ennekõike vaja lihaste, sealhulgas südamelihase tööks. Samuti reguleerib kaalium vee hulka kudedes, aitab normis hoida vererõhku, stimuleerib mürgiste ülejääkide eraldumist ning mõjub hästi naha tervisele.

Veresuhkur normi

Õunas leidub hulgaliselt fütotoitaineid: need bioaktiivsed komponendid omavad positiivset efekti tervisele. Fütotoitained aitavad reguleerida näiteks organismi veresuhkru taset ning nende toimet organismile seostatakse ka vähivastase ning südame-veresoonkonnahaigusi ennetava toimega. Uuringud tõestavad, et inimestel, kes tarbivad enam puu- ja köögivilju, on väiksem risk vähi ja südame-veresoonkonnahaiguste tekkeks.

Seemnetest saab joodi

Õunaseemned sisaldavad joodi, nii et inimesi, kes armastavad neid närida, ei ähvarda joodi defitsiit. Kuid seemnetes on ka mürgist sinihapet, seetõttu on ohutu päevas ära süüa kuni 4 seemet.

Dieettoit

Üks õun päevas hoiab kaalutõusu ära, tõdeb Pennsylvania ülikoolis läbi viidud uurimus. Teadlased märkasid, et need, kes sõid õuna vahepalaks enne peamist söögikorda, sõid vähem kaloreid kui need, kes vahepalaks võtsid midagi muud. Teadlaste arvates on selle põhjuseks õunte kiudaineterikkus. Seedimishäirete ja kõhukinnisuse korralgi soodustab enne lõunasööki söödud õun defektsiooni, sest õunad reguleerivad bakterite paljunemist sooltes.

Õun asendab kohvi

Kindlasti mõtled endamisi, et õuna söömine ei saa kuidagi olla võrreldav selle energiaga, mida tass kohvi hommikul anda võib. Kuid tegelikult annab see sulle palju rohkem energiat kui kohv, kuna puuviljades esinev kompleks suhkrutest ja kiudainetest annab sulle kestvama ja püsivama energiasööstu.

Migreeni ennetaja


Kui tundemärgid viitavad peavalule, tuleb kohe süüa mõned õunad. Sellega saab migreeni tihtipeale ennetada.

Hambaravi

Ka hammastele on õunasöömine kasulik. Üks lõunasöögijärgne õun mõjub tihti paremini kui hambaravi — õuna närimine puhastab hästi hambavahesid.

Õun toob hea une

Unehäirete korral tuleb õhtul süüa üks koorimata õun. Õuna und soodustav toime avaldub veresuhkru korrapärases jaotuses öö jooksul.

Õun teeb vererõhu korda

Neile, kel on kõrge vererõhk, soovitatakse igal hommikul tühja kõhuga ühe õuna süüa, sest õun uhub kehast ülearuse keedusoola ja vee ning mõjub vererõhku alandavalt.


Allikas: Tervise Arengu Instituut, naistekas, Kaaluabi, Terviseleht

Loe lisa: toitumine.ee