Küüslauk

Juba tuhandeid aastaid on küüslauku meditsiinilistel eesmärkidel kasutatud. Küüslauku on leitud Egiptuse püramiididest ning samuti Vana-Kreeka templitest. Küüslauku on nimetatud ka erinevates iidsetes meditsiiniraamatutes ja tekstides. Kuigi paljud iidsed meditsiinivahendid ei pruugi enam tänapäeval kasutusel olla, on ka paljud teadusuuringud näidanud, et küüslauk pole mitte ainult su maitsmismeelele hea, vaid ka su kehale.

Hõõru küüslauku nohusele ja põletikus ninale ning see vähendab punetust ja turset. Pea meeles, et kuumutatud küüslaugul ei ole nii tugev ja põletikuvastane toime kui toorel küüslaugul.

Küüslauk sisaldab väga tõhusat antioksüdanti. Kuigi teadlased ei ole täiesti kindlad, miks see nii on ja kuidas küüslauk töötab, tunduvad antioksüdandid küüslaugus väga tugevad olema.

Küüslauk aitab kaitsta elusolendite eest ja siinkohal ei mõtle ma vampiire. Küüslauk kaitseb keha erinevate mikroobide eest. Küüslaugul on antibakteriaalne toime, see kaitseb seenhaiguste vastu ja ohtlike mikroobide eest.

Lusikatäis jogurtit

Hommikune lusikatäis jogurtit aitab immuunsüsteemi tugevdada. See sisaldab probiootikuid, mis on heade bakterite püsimiseks lausa hädavajalikud ning samuti hoiab jogurt seedesüsteemi korras. Korras seedesüsteem = regulaarne mürkide väljutamine kehast.

Puljong

Kes siis ei teaks, et haigele sõbrale tuleb kanasuppi keeta? Esiteks aitab puljong säilitada keha vedelikutaset, teiseks on kontidest keedetud puljongil ka palju väärt mineraale ja aminohappeid sees, mis põletike vastu võidelda aitavad.

Spinat

Süües ühe klaasitäie jagu spinatit päevas, katad sa sellega juba 20 protsenti oma päevasest kiudainete ja A- ning K-vitamiini vajadusest. Lisaks sellele saad sa ka sellest rohelisest imeviljast hea annuse magneesiumi, mangaani, valku, kaltsiumit, C-vitamiini, E-vitamiini, tsinki, kaaliumit ja seleeni.

Positiivne omadus on ka see, et spinat aitab haiguseid eemale hoida ning nende vastu võidelda. A-vitamiin hoiab valged verelibled tervena, mis omakorda kõiksugu põletike blokeerivad.

Brokoli

Brokoli kuulub nende tervislike tumeroheliste köögiviljade hulka, milles on palju A-vitamiini, C-vitamiini, teatud B-vitamiine, E-vitamiini ja rauda. Paljudele võib üllatusena tulla, et brokoli söömine kaitseb ka vähi vastu. Parim viis brokolit tarbida on seda võimalikult vähe töödelda, s.t keeta, grillida või kuumutada.

Greip

Greip sisaldab palju C-vitamiini, orgaanilist hapet, mis toimib antioksüdeerijana, kaitstes näiteks nahka heitgaaside ja stressi vastu ning aidates kehal rohkem omastada rauda, foolhapet, kaltsiumi ja antioksüdante toidust.

Nii valge kui ka punane greip vähendavad halva kolesterooli taset, kuid punane greip sisaldab rohkem bioaktiivseid ühendeid ja polüfenoole. Greibis sisalduv tsitrusõli takistab kasvajate moodustamist ning aitab maksal mürgiseid ühendeid kehast välja viia.

Kaneel

Kaneelil on põletikuvastane toime — selles leiduvad eeterlikud õlid tapavad tavalisemad bakterid, millega inimesel probleeme võib olla.

Arbuus

Arbuus sisaldab keskmiselt 90% vett ja 100 grammi kohta vaid ligikaudu 40 kilokalorit. Arbuusi seemnete kaalust moodustab neljandiku D-vitamiinirikas õli. Arbuusis on palju magneesiumi ja rauda.

Arbuus normaliseerib soolestiku tööd, soodustab kolesterooli ja šlakkide väljaviimist organismist ning omab diureetilist efekti. Arbuusis on südamele vajalikku kaaliumit, mis teiste diureetikute kasutamisel organismist välja viiakse.

Austrid

Kiretoiduna tuntuks saanud austrid sisaldavad palju tsinki, mis lisaks seksiisu tõstmisele ka immuunsüsteemi turgutab.

Seened

Seened sisaldavad D-vitamiini — seda, millest kõigil eestlastel kogu aeg puudus on. Samuti on neis palju tsinki, mis samuti immuunsüsteemile ühe suure karukallistuse teevad.