1. Vaheta töödeldud toit värske vastu.

Kui teie perel see veel puudub, siis alustuseks tasub poodi minnes kaasa võtta ostunimekiri. Kui aga selline nimekiri olemas on, tasub see kriitilisema pilguga üle vaadata. Välja on soovitatav jätta kõikvõimalikud snäksid, krõbinad ja küpsised (nii soolased kui ka magusad). Just selline söögipoolis sisaldab meie vajadustest rohkem rasvu, naatriumi ja teisi ebatervislikke komponente.
Selle asemel tõsta toidukorvi täisteratooteid, näiteks hommikusöögiks mõeldud helbeid ja leivatooteid, puu-, aed- ja juurvilju. Sellisest toorainest saab su pere piisavalt palju tervisele nii kasulikke kiudaineid. Pakenditelt tasub lisaks hinnale uurida ka etiketil kirjas olevaid koostisaineid. Näiteks: täisteratootena väljareklaamitud toode peab sisaldama vähemalt 3 grammi kiudaineid iga portsjoni kohta.

2. Too oma toidulauale rohkem valke.

Valgud ehk proteiin on oluline osa toidust, sest just sellest allikast saab meie organism nii vajalikke toitaineid. Samuti aitavad proteiinid kiiremini ja pikemaks ajaks tekitada täiskõhutunde, mis omakorda vähendab näksimise vajadust. Kasulikud proteiinid on näiteks väherasvased lihatooted (vähese rasvasisaldusega piimatooted, kanamunad, pähklid, oad, tofu, kanarind ning lõhe, heeringas ja tuunikala).
Valgunirikkad tooted võivad aga sisaldada ka palju kaloreid. Selliseid tooteid peaks kasutama n-ö toidukõrvasena ja kindlasti mitte põhitoiduna.

3. Pööra tähelepanu rasvadele.

On fakt, et rasvad on organismile kasulikud, kuid rasval ja rasval on vahe. Halvad rasvad on kindlasti kõvad ehk küllastunud rasvad, sest just sellised rasvad tõstavad kolesteroolitaset ning suurendavad südamehaiguste riski. Küllastunud rasvad kergitavad ka meie kehakaalu ning seetõttu tuleks taoliste toodete söömist piirata eriti laste puhul.
Küllastunud ehk kõva rasva sisaldavad loomsed tooted nagu liha, piim ja või. Kala kuulub aga näiteks heade ehk pehmete rasvade klassi. Heade rasvade allikad on mh taimeõlid, erinevad seemned ja aedviljad. Nagu öeldud, vajab organism rasvhappeid, kuid oluline on jälgida, et toidulaual oleksid nädalaringis olemas nii küllastunud kui ka küllastamata rasvhapped.

4. Teed ise süüa, tee õigesti.

Toidu valmistamine mõjutab otseselt toidu tervislikkust. Keetmine ja röstimine on kaks parimat võimalust söögitegemiseks. Samas on kõige ebatervislikum viis toitu näiteks võis praadida.
Toidu valmistamisel tasub mõelda ja toidu maitse säilitamisele, sest lisatud sool ei pruugi roale paraku midagi muud juurde anda, kui vaid soola maitse. Soola asemel tasuks kasutada hoopis ürte, mis toidu aroomid kenasti välja toovad.

Need neli vihjet ei nõua söögitegijalt ülejõukäivaid pingutusi. Ometigi aitavad need pere tervist hoida ja mis võiks olla suurim rõõm kui hea tervis.

Allikas: EverydayHealth