Kaalium alandab vererõhku
Täiskasvanud ei saa piisavalt seitset hädavajalikku toitainet ning kaalium on üks neist. Uurimused näitavad, et kaalium aitab vererõhku kontrolli all hoida. Kaalium soodustab ka viljakust ning toetab lihaste ja närvide talitlust. Samas leidub kaaliumit looduslikult paljudes toitudes — näiteks kartulites ja banaanides.

Magneesium ennetab haigusi
Madalat magneesiumi taset veres on seotud selliste terviseprobleemidega nagu luuhõrenemine, kõrge vererõhk, diabeet, lihaskrambid ja südamehaigus. Mõnedel inimestel, eriti eakatel, mao- või seedeprobleemidega või regulaarselt alkoholi tarbivatel inimestel on oht magneesiumivaeguse tekkeks. Seepärast sööge spinatit, ube, herneid ja pähkleid (eriti mandleid) — need saavad teie tervise heaks palju ära teha.

A-vitamiin: beetakaroteeni varud täis!
A-vitamiini esineb kahel kujul: retinool ja karotinoidid, nagu beetakaroteen. Meil jääb vajaka just sellest viimasest, mida leidub porgandites, spinatis ja paljudes vitamiinide ja mineraalidega rikastatud teraviljades. A-rühma vitamiinide puudus võib põhjustada erinevaid hädasid, hea silmanägemise, immuunsuse ning kudede kasvu seisukohalt on A-vitamiin võtmetähtsusega.

E-vitamiin: kasu tervislikest rasvadest
E-vitamiin on antioksüdant, mis parandab organismi üldist kaitsevõimet, tagab terve naha ning hea silmanägemise, ning võib vähendada naastude moodustumist veresoontes. E-vitamiini leidub tavaliselt kõrgema rasvasisaldusega toitudes nagu mandlid, sarapuupähklid, päevalille seemned, ning õlides nagu värvisafloori ja päevalille õli. Vähemal määral sisaldub E-vitamiini ka maapähklivõis. Juhul, kui vähendate tervise kaalutlustel rasvade sisaldust oma menüüs, veenduge, et saaksite siiski piisavas koguses tervislikke rasvu.

Kaltsium: rohkem, kui lihtsalt tugevad luud
Tõenäoliselt ei ole see uudis, et kaltsium on luudele kasulik. Kuid see ei ole veel kõik. Kaltsium aitab parandada lihasfunktsiooni ja reguleerida südame rütmi. Ka võib see aidata ennetada kõrge vererõhu teket. Heaks kaltsiumiallikaks on piimatooted, kuid ka näiteks lõhe ja tofu. Üks ääremärkus: ilma piisava koguse D-vitamiinita organism kaltsiumi ei omasta.

C-vitamiin — immuunsüsteemi tugisammas?
Kas C-vitamiin suudab tavapärast külmetust ära hoida? Võib-olla mitte. Kuid mõnede uurimuste väitel võib see sümptomite kestust lühendada. Sellel paljudes puu- ja aedviljades leiduval vitamiinil on ka muid kasulikke omadusi. See on hädavajalik luustiku ja kudede arenguks. Antioksüdandina kaitseb C-vitamiin rakke kahjustuste eest.

Kiudained nii palju, kui mahub!
Teraviljades, ubades ning neist valmistatud toodetes sisalduvatel kiudainetel on tervisele tohutult kasulik mõju. Need aitavad alandada kolesterooli taset veres ning tagada soolte regulaarse tegevuse. Kiudained võivad vähendavad südamehaigustesse, diabeeti ja vähktõppe haigestumise ohtu. Ka on need suurepäraseks abivahendiks inimestele, kes soovivad veidi kehakaalu alandada. Kõrge kiudainesisaldusega toidud täidavad enamasti hästi kõhtu ning sisaldavad samas vähe kaloreid. Kuid need võivad samaaegsel tarbimisel halvendada ravimite ja toidulisandite imendumist.

Allikas: http://www.webmd.com