Loomulikult meeldib ajule mitmekesine toit, milles on palju aedvilja ja kala. Mõned toidu- ja toitained on aga eriti ajusõbralikud.

Mustikad

Mustikad aitavad närvirakkudel ehk neuronitel omavahel tõhusamalt suhelda. Vanad rakud ei "räägi" üksteisega nii palju kui noored. Mida vanemaks neuronid jäävad, seda viletsamaks muutub nende omavaheline suhtlus – seetõttu hakkab inimesel mälu nõrgenema, halveneb ka tasakaal ja koordinatsioon. Marjades sisalduvad polüfenoolid aga lülitavad neuronite omavahelise suhtluse jälle sisse. Seetõttu on mustikaid nimetatud ka ajumarjadeks.

Mustika värvained kaitsevad rakke oksüdatiivse stressi eest, mis hävitab, just nagu põletab rakke. Just tänu sellele võimsale antioksüdantsele toimele kaitseb mustikas nii südame-veresoonkonnahaiguste, vähi, krooniliste põletike kui ka närvikahjustuste eest ning aeglustab vananemisprotsesse.

Oma antioksüdantse toime poolest sobivad ajutoitudeks ka lõhe (oomega-3-rasvhappe sisalduse tõttu), avokaado, seemned, pähklid, oad, tume šokolaad, granaatõunamahl ja eelkõige roheline tee. Kõik need toiduained, sealhulgas mustikad, on põletikuvastase toimega – põletik on teadaolevalt üks suurimaid Alzheimeri tõbe põhjustavaid tegureid.

Loe edasi Kodutohtri oktoobrikuu numbrist või portaalist kodus.ee

Kodutohtri oktoobrikuu teemad
* Depressiooni allakäiguspiraalist üles

* Aju toiduga erksaks

* Saladus: kas rääkida või mitte?

* Liigesehaigus võib tulla igas eas

* Eeldiabeet: kui veresuhkur rikub vargsi piiri

* Koduapteek aitab hädast välja

* Hingamisega keha ja vaim vabaks

* Kas tõesti skorbuut?

* Naise tervise verstapostid

* Antioksüdantidest elamiseks jõudu