Piparde tulisust mõõdetakse Scoville´i skaala kuumusühikutes (ingl. k. Scoville heat unit ehk SHU). Enamus cayenne´i pipraid jääb tulisuselt 30 000 ja 50 000 SHU vahele, kuid mõned Aafrika Cayenne´i pipra sordid võivad ulatuda ka 90 000 ja lausa 140 000 SHU-ni. Võrdluseks, et tavaline paprika on sellel skaalal 0 väärtusega ja jalapeno ca 2500-8000 kuumusühikut. Cayenne´i pipra tulisusest ei maksa end siiski häirida lasta, sest mõõdukal doseerimisel lisab see toidule kordumatu maitsenüansi.

Cayenne’i pipar sisaldab rohkesti C-vitamiini, mis aitab tugevdada immuunsüsteemi ja alandada põletike tekkimise riski. Intensiivsest punasest värvusest lähtudes on kerge ära aimata, et Cayenne kätkeb endas ka ohtralt A-vitamiini eelühendit beeta-karoteeni. Kuna beeta-karoteen on rasvlahustuv taimepigment, siis on Cayenne´i parimate omaduste ära kasutamiseks soovitav seda enne toidule lisamist pisut õlis kuumutada. Kaalulangetajatele teadmiseks, et Cayenne ´i pipra lisamisega toidule võib kaotada päevas kuni 50 lisakalorit.

Cayenne sisaldab keha energiatootmiseks ülivajalikke B-vitamiine, mis aitavad kaasa rasvade, valkude ja süsivesikute ainevahetusele. Eraldi äramärkimist väärib pipra kõrge B6 (püridoksiini) sisaldus, millest võib olla suur abi paigastloksunud hormonaalsüsteemi korrastamisel. Cayenne on kaltsiumi-, mangaani- ja kaaliumirikas ning just viimane teeb Cayenne´ist olulise abilise ka südame-veresoonkonna haiguste puhul.

Üheks olulisemaks Cayenne´i toimeaineks on alkaloid kapsaitsiin, mis on tuntud oma valuvaigistava toime poolest. Oma tulisusega teeb kapsaitsiin närvid n.ö. tundetuks, nii et need pole võimelised valuimpulssi edastama. Kapsaitsiiniravi lõppemisel ja neurotransmitterite taastudes, taastub tasapisi ka valutundlikkus.

Kuigi eelmainitud pipra näol on tegu taimega, mille kasulike omaduste loetelu on tunduvalt pikem kui keskmise lugeja kannatus, olgu järgnevalt siiski üles loetletud veel mõned prominentsemad imeteod, mida Cayenne´ile omistatakse:

Cayenne´i pipar:

  • suurendab sülje tootmist, ensüümide aktiivsust ja stimuleerib maomahla teket , kiirendab sooltetööd ning on gaasidevastase (karminatiivse) toimega
  • toimib põletikevastaselt, olles abimeheks artriidi, diabeedi, psoriaasi ja teiste autoimmuunhaigustega kaasneva süsteemse põletiku leevendamisel
  • sobib tulisest loomusest hoolimata paradoksaalsel kombel soolehaavandite raviks
  • on tsirkulatoorne stimulant, kiirendades nii lümfaatilist „pulsirütmi“ kui seedimiskiirust
  • on trombide vastase toimega, vähendades ateroskleroosi-, insuldi ja infarktiohtu, kuna sisaldab ohtralt salitsülaate — looduslikke verevedeldajaid. Cayenne on ka suurepärane veenide, arterite ja kapillaaride elastsuse säilitaja.
  • toimib tõhusa detoksifitseerijana, stimuleerib vere voolu keha pindmistesse kapillaaridesse
  • aitab vähendada veresoone laiendeid, ühtlustades rõhku erinevate kehaosade vahel
  • kergendab liigesevalu, kuna sisaldab valuvaigistina toimivat kapsaitsiini
  • aitab haige kurgu puhul. Lisa Cayenne´i pipart kuristusveele, see toimib nii põletiku- kui valuvastaselt
  • on vähivastase toimega, kuna pärsib ja aeglustab vähirakkude kasvu ning stimuleerib nende programmeeritud rakusurma (apoptoosi). Teaduslikes uuringutes on kinnitust leidnud Cayenne´i s leiduva aktiivaine kapsaitsiini eesnäärme- ja maksavähi vastne toime. Ühtlasi kaitseb kapsaitsiin suitsetajaid kopsuvähi eest, kuna pärsib tubakasuitsus olevate toksiinide kantserogeenseid omadusi
  • on hea abimees kilpnäärme alatalitluse korral, kuna stimuleerib ainevahetust ja alandab põletikku
  • toimib hästi käte ja jalgade külmatunde leevendajana, kuna tõstab temperatuuri (kapsaitsiin on termogeneetilise toimega)
  • on bakterite, seente ja viirustevastase toimega, steriliseerib haavu
  • aitab ravida väiksemaid välispidiseid haavu ja peatada verejooksu. Cayenne´i võib verejooksu peatamiseks raputada otse haavale, see ei tekita kipitust ega valutunnet!

Ja lõpetuseks midagi põnevat: Cayenne võimsaimaks omaduseks peetakse südameinfarkti või insuldi peatamist 30 sekundi jooksul. USA taimeravi arst dr John Christopheri väitel pole ta oma 35 aastase praksise jooksul pidanud kordagi kaotama ühtegi südamerabanduse saanud patsienti, seda juhul, kui ta jõuab veel hingava haige juurde. Ta annab neile kiirelt tassi Cayenne´i pipra teed (1 tl Cayenne´i 1 klaasi vee kohta) ja juba mõne minuti jooksul on infarktisümptomid taandunud ning haige ärgas. Täpsemalt võib Cayenne´i pipraga ülesturgutatud inimeste lugusid lugeda siit.

Ja kuigi ülaltoodud väidet on skeptikute ja meditsiiniringkondade poolt ohtralt kritiseeritud, leidub siiski hulgaliselt kogemusi, mis Cayenne´i infarkti-imetegusid kinnitavad. Kas uskuda või mitte, otsustagu igaüks ise. Ka Henry Ford on kord öelnud: „Whether you think you can or you can’t, either way you are right.“ Ehk teisisõnu, uskujate päralt on maailm…