"Uuringutulemused näitavad, et enamik eestlasi ei ole teadlikud toitumisteadlaste soovitusest, et tervislik on süüa viis portsjonit puu- ja köögivilja päevas,“ ütles toitumisteadlane Mai Maser. „Pooled uuringus osalenutest pidasid 2-3 portsjonit päevas piisavaks."

Vastavalt uuringutulemustele sööb 56% Eesti elanikest puu- ja köögivilja vähemalt korra päevas, samas kui vastav näitaja Leedus on 75% ja Lätis 33%. Kõigis kolmes riigis nimetati peamise puu- ja köögiviljade vähese tarbimise põhjusena ajapuudust.

"Uuringust selgub ka, et pooled eestimaalastest ei tea, et ühe päevase puuviljaportsjoni võib asendada ühe klaasi 100% täismahlaga,“ lisas Maser. „Kui meie igapäevane elu on täis kiirustamist ja tunneme, et vajame midagi värskendavat, kuid puuvilju pole käepärast, on sobivaks alternatiiviks just klaasitäis mahla."

Lisaks puu- ja köögivilja tarbimisharjumustele keskendus uuring ka teadlikkusele tervisele kasulikest fütoühenditest. Enamik eestimaalasi ei osanud nimetada, mida kujutavad endast fütoühendid, samas kui 75% Leedu vastanutest oli fütoühenditest teadlik ning kolmandik neist märkis, et fütoühendid tugevdavad immuunsust ja kaitsevad organismi keskkonnakahjulike mõjude eest. Eesti vastajad nimetasid fütoühendeid eelkõige kui vitamiinide ja energia allikat.

"Fütoühendid on looduslikud ühendid, mis annavad taimede õitele ja viljadele nende värvi ning kaitsevad neid päikese, bakterite ja seente eest,“ selgitas Maser. „Fütoühendid ei anna toiduenergiat, kuid kaitsevad inimorganismi üliaktiivsete hapnikuosakeste ehk oksüdatiivse stressi eest. Elukvaliteedi ja tervise hoidmiseks on fütoühendid ääretult olulised."

Uuringu viis jaanuaris läbi Nielsen ja Coca-Cola Balti Jookide AS.