See uuring viidi läbi meie naabrite juures — Ida-Soome Ülikoolis. Uuringus jälgiti umbes 2000 keskealise mehe söömisharjumusi 19 aasta jooksul. Uuringutulemused olid selgelt munade poolt: meestel, kes sõid vähemalt pool muna päevas, oli diabeeti haigestumise risk 37% väiksem  võrreldes nende meestega, kes sõid ainult ühe muna nädalas või veelgi vähem.

Uuringu tulemused on üllatavad seetõttu, et palju aastaid on just kolesterooli peetud suureks II tüübi diabeedi riski tõstjaks ja ühes munas on 185 mg kolesterooli (päevaseks kolesterooli ülempiiriks on üldiselt peetud 300 mg, kuigi viimasel ajal selliseid piire enam ei seata). Selle uurimuse korraldajad ütlevad, et mune nende kolesterooli pärast vältimine on vale, kuna siis jääd ilma ka kõigest kasulikust, mida muna sisaldab.

Uuringu juht Jyrki K. Virtanen ütleb, et lisaks sellele, et muna sisaldab kõrgkvaliteedilist proteiini, polüküllastumata rasvhappeid, vitamiine ja mineraale, sisaldavad munad ka bioaktiivseid koostisosi nagu näiteks karotenoidid, mis parandavad seedimist ja on põletikuvastase toimega — ja põletikud tõstavad diabeediriski.

Uuringutulemuste kokkuvõte: terve inimene peaks tarbima ühe muna päevas. Ainult need inimesed, kes juba põevad II tüübi diabeeti, võiksid munasöömist vähendada, sest neil võib see tõsta südamehaigustesse haigestumise riski.

Allikas: Prevention