Euroopa toiduohutusameti 2010. aasta raportis soovitatakse, et veetarbimise miinimumtase peaks olema meeste puhul 10 ja naiste puhul 8 klaasi vedelikku päevas. Sellesse oli arvestatud ka vesi, mida saadakse igapäevasest toidust, puuviljadest ja teest. Kogust peaks reguleerima isikliku aktiivsuse määra, tervisliku seisundi, kehakasvu ja kaalu järgi, ning arvestama ka seda, kas elatakse soojas või külmas kliimas.

Hiinlaste suhtumine päevas joodava vee hulka on teistsugune. Vee kogus, mida nad päevas joovad, sõltub sellest, kas nad tunnevad janu, kas nende nahk ja silmad on kuivad, kas neil on kõht kinni või liigesed kanged. Nad tasakaalustavad oma päevast veetarbimist, lähtudes keha füüsilistest signaalidest.

Traditsioonilises Hiina meditsiinis on vesi yin-energia ja toit yang-energia allikas. Kogused, mida iga päev süüakse ja juuakse, peaksid juhinduma yin’i ja yang’i tasakaalu põhimõtetest.

Traditsioonilises Hiina meditsiinis usutakse, et vesi annab elu ja omab keha heas tasakaalus otsustavat rolli. Eriti mõjutab see põrna (脾主运化) ja neerude (肾主水) talitlust. Osa põrna talitlusest on samaväärne ainevahetuse rolliga lääne meditsiinis, samas kui neeru roll on sarnane selle rolliga lääne meditsiinis – uhada maksast ja neerudest toksiine välja.

Ma selgitan, millist rolli mängib kaalutõusus liigne veejoomine. Traditsioonilises Hiina meditsiinis on põrna roll muundada tarbitud toit ja jook energiaks (yin ja yang), mida keha vajab enda korrashoiuks ja tegutsemiseks. Samuti toodab see toksiine jääkainete ja toksilise vedeliku kujul.

Kui jood liiga palju vett, siis sa sööd automaatselt vähem toitu. Kui sööd vähem toitu, on sul vähem yang-energiat, mis viib yin’i ja yang’i tasakaalustamatuseni. See võib mitmel põhjusel viia kaalutõusuni, näiteks:

  1. ülemäärane vesi kehas;
  2. keha funktsioneerimine aeglustub, keha loomulik puhastumine muutub vähem efektiivseks, nii et jääkained kehas võivad muutuda rasvaks;
  3. madal energiatase, mille tulemusena põletab keha tavalisest vähem rasva.


Meenutan üht juhtumit patsiendiga, kelle probleemid kaalulangetuses olid seotud just liigse vee tarbimisega. Helen käis mu vastuvõtul 2016. aasta mais. Ta oli üle kahe aasta üritanud kaalust alla võtta, teda vaevasid veepeetus ja krooniline väsimus, menstruatsioon puudus või hilines, ta oli ülekaalulisuse tõttu stressis ning kannatas kõhuvaevuste käes. Ta uskus, et tema toitumine oli täitsa normaalne.

Minu hinnangul ei olnud yin ja yang tema toitumises tasakaalus. Ta ei söönud ühelgi toidukorral piisavalt, et see toetaks tema tööd, tegevusi ja keha korrashoidu. Ta ei joonud karastusjooke ega söönud rämpstoitu ning tema liikumise tase oli normaalne. Oli selge, et tema väga märkimisväärne kaalutõus ei saanud tekkida toitumise tagajärjel. Ent ta jõi päevas tohutus koguses vett – kuni kuus liitrit päevas, vahel ka kaheksa. Ta tegi seda, kuna uskus, et vesi on hea tema tervisele, organismi puhastumisele ja kaalulangetusele. Tegelikkuses oli see aga tema kaalutõusu põhjus. Tutvustasin talle yin’i ja yang’i tasakaalu filosoofiat ja selgitasin, et vedeliku hulk, mida ta päeva jooksul oli harjunud tarbima, võib viia maksa- ja neerupuudulikkuseni.

Tema raviplaan oli järgmine:

Vähendada kuue kuu jooksul järk-järgult külma vee hulka seniselt 6 liitrilt 1,5 liitrile. Külm vesi asendada sooja vee, kuuma sidrunivee või oolongi­teega.

Asendada külmad salatid aurutatud köögiviljadega ja hoiduda mõneks ajaks külmadest toitudest.
Süüa hommikul Hiina riisiputru, lõunal ja õhtul köögivilju või liha koos köögiviljadega ja köögiviljasuppi. Kuna ta oli krooniliselt väsinud, kasvatasin toitudes yang-toidu (liha) hulka, kuid hoidsin yin’i ja yang’i tema toitumises siiski tasakaalus.

Liikuda või tegeleda muude tegevustega õues, et saada jõudu värskest õhust ja päikesest, mis samuti kasvatab yang-energiat. Pingutavam treening peaks vahelduma lõdvestavamate, vähem nõudlike tegevustega. Energiapuuduse või liigse väsimuse korral mitte treenida.

Kuue nädala pärast juua sooja vett ja teed vastavalt enesetundele, mitte ettekirjutatud normidele, nii nagu teevad ka hiinlased.

Soovitasin ka mõned teraapiaseansid, et Heleni keha funktsioneerimist tasakaalustada. Ta võttis 6 nädalaga 8 kilo alla, tundis end paremini ja nägi parem välja.

Teadus ütleb, et naise kehast moodustab vesi 55% ja mehe kehast 65%. Keha vajab vett, et võimaldada kopsudel ja nahal hingata, et urineerida ja roojata ning kohaneda füüsilise aktiivsuse ja kliimaga (kuuma või külmaga). Me saame rahuldada keha veevajadusi, juues vett, teed, süües suppi ja teisi vett sisaldavaid toite ning köögi- ja puuvilju. Üldreeglina peaks päevas jooma kuus kuni kaheksa klaasi vett. Kui sa ei tunne janu, siis sellest piisab.