"Kaasaegsete loodustoodete kasutamine vajab teadmisi ja nõustamist, et oleks võimalik saavutada maksimaalselt häid tulemusi," ütleb ökoapteegi Eliksiiri juht Kaspar Pae. "Looduslikke tooteid leidub ka tavakaupluste riiulitel, kuid sealt juhuslikult valitu ei pruugi anda soovitud tulemust, sest iga toote kohta peab teadma mõju ja kooslust muude ainetega."
D-vitamiin
Toitumisspetsialist Jane Maastiku sõnul kannatab suur osa Eesti elanikkonnast D-vitamiini kroonilise vaeguse käes. "Kuna D-vitamiini toiduga piisavalt saada on päris raske ning enamus D-vitamiini tekib nahas päikesevalguse toimel, siis on selle puudus meie päikesevalguse kogust arvestades täiesti tavaline ja tekibki olukord, kus D-vitamiini varusid organismis ei piisa selleks, et antud vitamiin saaks kehas kõiki oma funktsioone täita," selgitab ta. See toob kaasa aga paljud erinevad terviseprobleemid, mistõttu on D-vitamiini tarbimine igati õigustatud.
D-vitamiin on eluks vajalik, kuna aitab hoida immuunsüsteemi talitlust normaalsena. Samuti on abiks fosfori ja kaltsiumi imendumisel ning normaliseerib lihaste ja luude talitlust, toetab südametegevust ja vähendab diabeediriski.
Toidulisandina: Eelistada looduslikest allikatest pärit D3-vitamiini preparaate, vältida D2-vormis toidulisandit (D2-vitamiin takistab D3-sünteesi ja suurendab põletikuliste haiguste teket).
Oomega-3-rasvhapped
Oomega-3-rasvhape on levinud toidulisand, kuna eestlane ei söö 4–5 korda nädalas kala.
"Asendamatuid oomega-3-rasvhappeid organism ise ei tooda ja neid on võimalik saada ainult toiduga. Samas omavad need rasvhapped tervise seisukohast väga suurt tähtsust. Selleks, et saada piisavas koguses oomega-3-rasvhappeid, peaks tarbima kala vähemalt 4–5 korda nädalas. Kahjuks pole kala eestlaste toidulaual nii igapäevane toit ja seega on oomega-3-rasvhapete defitsiit kerge tulema. Taimseid allikaid, näiteks lina- või kanepiõli näol, ei tarbita samuti regulaarselt ja piisavas koguses," selgitab Maastik.
Oomega-3-rasvhapped aitavad reguleerida rasvade ainevahetust, on allergiavastase toimega, vähendavad trombide tekkimise ohtu, hoiavad vererõhu normis, on kasulikud südame-veresoonkonna tervisele ja aitavad hoida verd vedelamana.