Varem on arvatud, et inimene suudab eristada nelja erinevat maitset: magusat, haput, soolast ja mõru. Viimastel aastatel on leitud ka viies maitse — umami, mis pärineb jaapani keelest ning tähendab umbkaudu head maitset ning seda on võimalik tõlgendada valgu maitse tundmisena.

Umami tugevdab teisi maitseid. Nende viie maitse kohta on leitud keelel retseptorid, mis on tundlikud igale vastavale maitsele. Nüüd tundub, et keelel on retseptorid ka rasva maitse tuvastamiseks.
Dr Russell Keast, kes on üks antud uuringu taga olevaid Austraalia teadlasi ütleb: ”See on väga loogiline. Me suudame tuvastada magusat maitset, et suuta eristada süsivesikuid/suhkrut, ja umamit, et eristada valku/aminohappeid. Seega peaksime ootama, et suudame eristada ka kolmanda peamise makrotoitaine ehk rasva maitset.”

Uuringu käigus viidi läbi erinevaid maitsmiseksperimente, mille käigus katseisikud pidid maitsma piima, mida oli segatud rasvhapetega, mida leidub tavalistes toitudes. Kõik 33 katseisikut tundsid rasvamaitset, kuid erineva tugevusega. Nagu kõik teised maitsed, on ka tundlikkus rasva maitse suhtes individuaalne. Mõned on eriti tundlikud, teised mitte. Kuna rasva leidub tänapäeval paljudes toitudes, on võimalik, et meie rasvamaitse tundlikkus on seetõttu häiritud, mille tõttu mõnedel inimestel on kergem rasvast toitu üle tarbida.

Pärast rasvamaitse retseptorite tuvastamist uuriti, kas rasvamaitse tundmine mõjutab meie toitumist. Tulemus näitas, et inimesed, kes on rasva maitse suhtes väga tundlikud, söövad vähem rasva, neil oli ka madalam KMI (kehamassiindeks) kui inimestel, kes rasva maitse suhtes nii tundlikud ei olnud.

Rasvamaitse suhtes ülitundlikud inimesed tunnevad juba väikest rasvakogust ning see sunnib neid söömisest loobuma. Vähem tundlikud selle maitse suhtes aga söövad seepärast rohkem rasvast, mis viib kalorite ületarbimiseni ning selle tulemusena on kõrgem KMI ning ülekaal. Nüüd soovivad teadlased selgeks teha, miks mõned on rasvamaitse suhtes tundlikumad ning selle teadmise alusel aidata ülekaalulisi tarbima vähem rasva.

Allikas: aftonbladet.se