Sa järgid terve nädala vapralt ettekirjutatud menüüd ning lubad endale reedel vaba päeva, mida ei saa sulle sugugi pahaks panna, sest vahetevahel kiusatusele järele andmine aitab kaalu stabiilsena hoida. Kuid esmaspäeviti on sul taas raskusi graafikus püsimisega.

Teadlased on selle nähtuse põhjuste avastamisele lähedal. Leptiini nimeline hormoon kontrollib tavaliselt täiskõhutunnet, andes meile märku, kui kõht on täis. Hiljuti Texase ülikoolis loomade peal tehtud uuringud näitasid aga, kuidas suure koguse palmitiinhappe (rasvhape, mida sisaldavad suurtes kogustes küllastumata rasvad) tarbimine lühikese ajaperioodi jooksul võib takistada leptiini tööd veel mitu päeva hiljem.

Seetõttu ei pruugi sa esmaspäeviti täiskõhutunnet kogeda, sest vastav signaal ei jõua su ajju. Seega varitseb esmaspäeviti oht liiga palju süüa, mis on seda ohtlikum, sest nädalavahetusel sai juba püksirihma veidi lõdvemaks lastud.

Samas leidub ka neid rasvu, mis leptiini tööhoogu ei pärsi: monoküllastumata (MUFA) rasvad, eriti omega-9 nime all tuntud õlihapped. Seega ei maksa kõiki rasvhappeid koheselt musta nimekirja kanda. Esmaspäevase “söögipohmelli” vältimiseks jaga suurem toidukogus mitme päeva peale ning ole teadlik küllastunud rasvade mõjust aju funktsioneerimisele.

Head vs halvad rasvad

Halb: palmitiinhape Seda rasva leidub küllastunud loomalihaproduktides, palmi- ja kookosõlis, aga ka mõnedes pakendatud toodetes nagu sõõrikud.

Hea: õlihapped. Sisaldub taimsetes õlides (oliivi, maisi, rapsi), pähklites ja avokaados.

Allikas: besthealthmag.ca