Jamie Oliver väitis, et hamburgerite valmistamisel kasutatavat loomaliha, mida enne seda protsessi peetakse inimtoiduks kõlbmatuks, pestakse ammoniaakhüdraadiga. “Põhimõtteliselt võetakse liha, mida muidu müüdaks odava hinnaga koeratoiduks ja tehakse sellest inimesele kõlblik söök,” ütles Oliver.

Peale selle, et liha kvaliteet burgerites on väga madal, on ammoniaakhüdraat tervisele kahjulik. Oliver kutsub seda “roosa lima protsessiks”. Ta korraldas ka demonstratsiooni, milles näitas lastele, kuidas kananagitsaid valmistatakse. Pärast seda, kui on võetud paremad osad kanast, töödeldakse ülejäägid ehk rasv, nahk ja siseorganid massiks, mis jõuavad meie toidulauale nagitsatena.

Arcos Dorados, McDonalds’i juht Ladina-Ameerikas, ütles, et nende piirkonnas sellist protsessi ei kasutata, sama kehtib ka Iirimaa ja Suurbritannia kohta, kus kasutatakse kohalike tootjate liha.

Teised USA kiirtoiduketid nagu Burger King ja Taco Bell ei kasuta samuti oma toodetes enam ammoniaaki. Toidutööstus kasutab ammoniaakhüdraati antimikroobse ainena, et muuta liha söögikõlbulikuks. USA põllumajandusministeerium (USDA) määratleb ammoniaakhüdraati kui “tootmisprotsessi komponenti”, seega ei pruugi tarbija teada, millise kemikaaliga tegelikult tegu on.

McDonald’s ütleb oma kodulehel, et nende liha on odav, kuna nad teenindavad päevas nii paljusid inimesi ja seetõttu müüvad kohalikud lihatootjad neile kvaliteetset liha soodsama hinnaga. Ettevõte keeldus aga kinnitamast, et nende retseptimuutus on kuidagi seotud Jamie Oliveri kampaaniaga, kuid tunnistasid, et enam nende kotlettides ammoniaaki ei kasutata.

Toimetas: Stinne Loo

Allikas: www.telegram.ee