Magusaisu

Üks peamiseid isude põhjustajaid on madal veresuhkru tase. Kui organismi „kütusevarud“ ei ole piisavad, nõuab aju keha energiavarude taastamiseks midagi magusat. Samas viib lihtsaid süsivesikuid, nagu saia ja makaronitooteid sisaldav dieet veresuhkru taseme tasakaalust välja ning põhjustab organismis kaose.

Ühtlane veresuhkru tase kõrvaldab muidu nii sageli tekkiva magusaisu. Peamiselt madala glükeemilise indeksiga toite sisaldav dieet aitab hoida veresuhkru taseme tasakaalus. Seepärast hinda oma menüüs olevaid süsivesikuid sisaldavaid toite kriitilise pilguga, viska välja töödeldud leivatooted, koogid ja rafineeritud teravili ning asenda need kõrge kiudainete sisalduse ja töötlemata süsivesikuid sisaldavate toitudega, näiteks hirsi, rukki, täisteramakaronide, maguskartuli, täisterariisi ja kaunviljadega.

Samuti on mõistlik süüa igal toidukorral ka veidi töötlemata valke ja vajalikke rasvu sisaldavaid toiduaineid. Seepärast vaheta moos pähklivõi vastu, lisa võileibadele või salatitele veidi avokaadot või makrelli, söö kartulite kõrvale ube või proovi piserdada makaronidele ja riisile veidi kanepiseemne õli.

Söö korraga vähe, kuid sageli — see hoiab energiataseme ühtlasena. Sellega kaasneb väiksem tõenäosus, et lühikese aja jooksul tekib organismis energiataseme langus või tuleb magusaisu.

Toit ja tuju

Emotsioonidel võib isude juures olla tähtis roll. Sageli tunneme emotsionaalset sidet teatud kindlate toitudega, mis meenutavad aegu, mil oleme saanud hoolitsuse osaliseks — näiteks võib olla isu koduse õunakoogi järele, sest see toob meelde vanaema seltsis veedetud meeldivaid hetki.
Toidu tarbimisest mugavuse pärast või püüdest stressi ajal söömist kontrolli all hoida võib saada õpitud käitumine. See võib tähendada, et teatud kindlate emotsioonide kütkes sirutame käe või tekib meil isu teatud kindlate toitude järele.

Halvimal juhul võib see viia liigsöömiseni. Liigsöömise protsess võib meid mõneks ajaks tuimestada — toidu ja liigse söömise kombinatsioonist saab püüd enda eest ise hoolitseda, kui selleks oleks samas ka muid ja tõhusamaid vahendeid.

Lihtne tunnistus, et teatud emotsioonidega, kas siis hirmu, viha, kurbuse või isegi rõõmuga kaasneb soov süüa teatud toite, võib tegelikult tuua kaasa kergendust. Mis veelgi olulisem, see võimaldab meil juba eos need isud ära tunda ja nendega toime tulla.

Suhtu oma isudesse austusega

Austav suhtumine oma isudesse aitab meil nendega emotsionaalselt ja füüsiliselt toime tulla. Austa oma isu sellega, et sööd meelepärast toitu tervislikul viisil. Kui sul on kohviisu, luba endale üks tassike sõprade seltsis ning tõepoolest naudi seda. Ära anna oma isule alateadlikult ja nautimiseta järele.

See teeb su isud aina suuremaks. Püüa isud oma päeva sisse planeerida. Kui tead, et keset pärastlõunat tabab sind alati magusaisu, varusta end puuviljade või pähklisegu kui tervisliku alternatiiviga.

Alternatiivne suund

Toiduisude osas aitavad ka mõned täiendavad teraapiad. Hüpnoteraapia vähendab isuga seotud tundeid ja emotsioone, lisaks juhib see teadvuse meeldivamate visuaalsete kujundite abil teatud kindlast toidust eemale. Hüpnoteraapia abil on võimalik ka meie meeltes olevat teatud kindla toidu maitset muuta. Kui kellegil on näiteks isu šokolaadi järele, on hüpnoteraapia abil võimalik muuta selle maitse „liiga magusaks“.

Tervislikud maiustused

Kui sa tõepoolest vajad midagi magusat, leidub palju looduslikke magusaineid, mis Su veresuhkru taset ei mõjuta. Riisisiirup, odralinnased, melass või vahtrasiirup on maitsvad ning sobivad hästi putrude, magustoitude ja isegi teede sisse. Kui oled tõeliselt vapper, unusta magusained täiesti ja küpseta üllatavalt magusaks ja maitsvaks suupisteks või magustoiduks peeti, porgandit (mis on eriti sobiv magusaisu tasakaalustamiseks) või pastinaaki vähese kaneeli ja muskaatpähkliga.

Joo piisavalt

Kuivus muudab isud intensiivsemaks ning seda on lihtne näljaga segi ajada. Vähemalt poolteist liitrit vett iga päev tagab organismile piisava vedelikuvaru. Kui seda tundub liiga palju, proovi juua klaasitäis sooja vett tükikese sidruni, laimi või vähese kaneeliga. Samuti tasub üritada vältida magusaid kofeiinisisaldusega jooke. Kui sa tõepoolest vajad oma harjumuspärast lattet, proovi seda juua koos klaasitäie veega.

Bioloogiline sund

Isud võivad olla ka organismi moodus meile millegi puudusest teada anda. Sageli teab meie keha täpselt, mida ta vajab, kui me vaid oskaksime teda kuulata. Nii võib näiteks šokolaadi isu olla sageli lihtsalt isu magusa järele, kuid see võib olla ka märk magneesiumi puudusest, kuna šokolaad sisaldab väga palju magneesiumi.

Allikas: familyhealthguide.co.uk