Esimene samm on muuta toitumises süsivesikute osa, vähendades seda märkimisväärselt. Suhkrusõltlane tunneb vajadust tarbida magusat ning kiireid süsivesikuid. Isust lahti saamiseks sööb inimene üha rohkem maiustusi, võileibu, pastat ning muud sellist, mis annab vajaliku kiire energia. Tõendiks, et kannatad suhkrusõltuvuse all on kontrolli kadumine. Kui hakkad koguseid vähendama, alustad selle asemel endale valetamise, peitmise ja salaja söömisega, oled suhkrusõltlane. Sõltuvusse sattumine on seotud aju biokeemiaga, probleem tekib neil, kelle aju tasustamissüsteem reageerib tugevalt magusale.

Magusat süües vallandub kehas dopamiin, mis tekitab heaolu ning meeleolu tõusu. Seepärast haarame väsinutena või halvas tujus olles sageli just magusa järele. Sama mehhanism tekitab ka alkoholisõltuvust. Suhkrusõltuvuse tunnusteks on meeleolukõikumised, depressioon, õige toit ei paku huvi, vaid isu on just kiirete süsivesikute järele. Tekib suletud ring, sööd suhkrut, et end hästi tunda ning mõne aja pärast tunned end hoopis halvemini. Võivad tekkida probleemid kõhuga, unega, kaal tõuseb, tunned end väsinuna ja jõuetuna. Sagedane on ka ärevus ja häbi ning tunne, et sul ei ole enam kontrolli oma elu üle.

Terveks saamiseks on oluline, et inimene ise seda soovib. Selleks on vaja muuta toitumist, võtta toidust välja kõik, mis sisaldavad magusaineid või suhkrut ning kiireid süsivesikuid nagu pasta, riis, leib. Alguses on soovitav järgida väga väikese süsivesikute hulgaga toitumist ehk LCHF-toitumist. Mõne suhkrusõltlase jaoks ei sobi ka piimatooted, sellisel juhul peaks alguses ka need eemaldama. Oluline on süüa puhastest toorainetest valmistatud toitu, palju köögivilju ning palju omega-3 rasvhappeid sisaldavat toitu. Oluline on tahtejõud ning katsetamine, mis just sinu puhul sobib.

Mõned soovitused magusaisust lahti saamiseks:

1. Eemalda toidust kõik, mis sisaldab suhkrut, magusainet või nisujahu.
2. Ole ettevaatlik puuviljadega, sest need on magusad. Eelista marju ning söö pigem neid magustoiduna.
3. Mõnede inimeste jaoks on ka juurviljad magusaisu tekitavad, proovi, kuidas nad sulle mõjuvad.
4. Väldi toidus kummalisi toitaineid, millel on imelik nimi. Söö seda, mida täpselt tead, mis see on ning mida sisaldab.
5. Söö liha, kala ja linnuliha, muna ning palju köögivilju.
6. Ole ettevaatlik piimatoodetega, mõnede inimeste jaoks on piimasuhkur ehk laktoos probleeme tekitav. Söö mõõdukalt ning katseta järele. Sageli on kitsepiimast toodete tarbimine parem.
7. Tarbi lisaks probiootikume ning omega-3 rasvhappeid sisaldavaid toidulisandeid kui toidust neid piisavalt ei saa.
8. Võid süüa piiratud koguses ka soolata pähkleid. Soolaste pähklite ja seemnete söömisega peaksid ettevaatlik olema, sest need võivad sisaldada transrasvu ja lisaaaineid, mis tekitavad magusaisu.

Allikas: expressen.se